Aftonbladet
Dagens namn: Sara
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Hurra, hurra för alla kreativa kvinnor i dag

Behövs internationella kvinnodagen fortfarande?   Ja, många menar att den ska leva precis så länge som samhället är ojämställt    Nöjesbladet fyller dagen med en inspirationsboom

Som första transperson fick Saga Becker guldbaggen för Bästa kvinnliga huvudroll.

Då skrev hon historia.

Becker luckrar upp vår syn på vem som är kvinna.

”Ni förstår inte hur mycket det här betyder. Vi har skrivit historia i kväll.”

Debuterande skådespelaren Saga Beckers känsloladdade tal lockade fram tårar ut otaliga ögonvrår när Guldbaggejuryn i prisade henne för rollen som Sebastian/Ellie i ”Nånting måste gå sönder”.

Ett drama som sticker ut

Ester Martin Bergsmarks och Eli Levéns hyllade drama sticker ut, för det skildrar en kärlekshistoria helt ur en transpersons perspektiv.

Det trots att en del folk runt omkring hellre ville se storyn genom den mer vedertagna killrollens ögon.

Hemliga projekt på gång

Saga Becker har lärt sig mer om sig själv och tvåkönsnormen, och filmen har förändrat fler liv än hennes eget. Gripna tittare har hört av sig till skådespelaren via sociala medier – och nya erbjudanden har trillat in.

– Jag har faktiskt några hemliga ­projekt på gång utomlands, sa Becker hemlighetsfullt till Nöjesbladet under galan i januari.

Att Saga Becker fick just den kvinnomärkta baggen är en seger både för henne, för HBTQ-communityn och för alla som identifierar sig som kvinnor, oavsett vad födelsebevis, ideal eller omgivning tycker.

Nöjesbladet ser fram emot Saga Beckers nästa film – och debutromanen hon filar på.

Zara Larssons kondomskola blev viral

Zara Larsson la ut den här bilden på sin Instagram och hyllades av allt och alla. ”Till alla killar som säger att deras kuk är för stor för kondomer, sätt er ner” var med­delandet som följde med bilden. Foto   Zara Larsson la ut den här bilden på sin Instagram och hyllades av allt och alla. ”Till alla killar som säger att deras kuk är för stor för kondomer, sätt er ner” var med­delandet som följde med bilden. Foto

Med lite gummi blev Zara Larsson en viral ­raket.

Till och med Nicki Minaj hyllade den unga svenskan.

– Jag är verkligen inte ett feministiskt geni, säger artisten själv.

Det 17-åriga stjärnskottet Zara Larsson trädde en kondom på sitt ben, hela vägen till knäet, och la upp bilden på Instagram med ett tydligt meddelande:

”Till alla killar som säger att deras kuk är för stor för kondomer, sätt er ner”.

Larssons bild blev snabbt en global nätsuccé, som lyftes upp av internationella stjärnor som Nicki Minaj.

Men svenskan håller inte med om de mest bombastiska hyllningarna.

”Jag är verkligen inte ett feministiskt geni, inte på den bilden i alla fall”, har hon skrivit i sin blogg.

Geni eller ej – Zara Larssons kondomstrumpa dammade av viktiga frågor om säkert sex och kvinnans makt över sin egen kropp och eventuella graviditet.

oto:   oto:

Alla såg Beyoncés jätteskylt

När Beyoncé sjunger lyssnar alla.

När hon gör det framför en enorm ”Feminist”-skylt ser alla.

”Ett gigantiskt kliv”, tycker Aftonbladets Kristin Lundell.

Efter MTV:s VMA-gala i augusti pratade alla om Beyoncé. Hon uppträdde nämligen med dansare och en mäktig ljusshow, framför ordet ”Feminist” i lysande versaler.

Aftonbladets kritiker och krönikör Kristin Lundell tyckte att ­Beyoncé står upp för mänsklig­heten när hon gör en sådan ­feministkupp i tv.

”Det var ett gigantiskt kliv”, skrev hon i sin nästa krönika.

2014 var också året då countrypoppens 25-åriga megastjärna Taylor Swift ”kom ut” som feminist, i en The Guardian-intervju.

Det tackar hon kompisen och ”Girls”-skaparen Lena Dunham för.

– Utan att predika för mig har hon fått mig förstå varför hon står för det hon står för. Det har fått mig att inse att jag har tagit feministisk ställning, utan att kalla det så, sa Swift.

Gick från nördig magiker – till mänsklig ikon

Förr såg vi Emma Watson som en nördig trollkarlshjälte.

Nu ser vi henne som en ung feministisk förebild.

Hennes FN-tal har visats nära 7 miljoner gånger.

”Harry Potter”-skådespelaren Emma Watsons tal om jämställdhet, från FN:s högkvarter i New York, har fått galet många visningar på Youtube och hyllats över hela världen.

I 8-årsåldern kallades hon ”bossig” när hon ville regissera pjäser hon satte upp ihop med andra barn och föräldrar. Pojkarna i gruppen blev inte ifrågasatta, vilket gjorde henne förvirrad.

När Emma Watson i höstas höll ett passionerat tal i sin nya roll som FN-ambassadör, hade hon hunnit grubbla på problemet i ungefär 16 år.

Nu hyllas (och näthatas) den nya feministförebilden för minnesvärda meningar som dessa:

”Att kämpa för kvinnors rättigheter blir ofta synonymt med att hata män. Om det är något jag vet med säkerhet, så är det att det måste stoppas”.

Komikerkriget om kul kvinnor fick klubbägarna att koppla

Kvinnliga komiker vill ingen se.

Ungefär så skrev Mårten Andersson i ett läckt mejl.

Efter ett storbråk har hela Humor­sverige fått sig en tankeställare.

”Varför ska en bokare boka kvinnliga ­komiker när ingen vill se dem?”, skrev ­ståuppkomikern Mårten Andersson i ett läckt mejl förra våren.

Komikern Karin Adelsköld gick i taket och snart bråkade de inför öppen ridå. Adelsköld och Andersson fick båda ett riktigt tufft år, med förlorade jobb och ilska från kollegor. Dessutom blev de två bittra fiender.

Men Adelsköld ångrar inte bråket, sa hon nyligen till Nöjesbladet.

– Det har skakat om branschen något ­otroligt. Det är inte en enda klubbägare som vågar köra en kväll med bara killar nu.

Förhoppningsvis stämmer det att Humor­sverige har fräschat upp sitt tänk tack vare komikernas krock.

Bonuskul är att branschkollegorna just har försonats. Nästa helg uppträder Mårten ­Andersson på Karin Adelskölds nya humorklubb i Stockholm.

Hög tid för männen att Fatta

För en ny manlighet, mot ­sexuellt våld.

Nyligen anslöts Adam ­Tensta, Erik Rapp och fler till Fatta-kampanjen.

Deras låt heter ”Det börjar med mig”.

År 2013 tröttnade nätverket Femtastic på flera friande svenska våldtäktsdomar i rad. De startade kampanjen ”Fatta” mot sexuellt våld och släppte en låt med samma namn - signerad artisterna Cleo, Syster, Nasteho och Melloaktuella Kristin Amparo.

I vintras kom ett nytt soundtrack, som ska peppa män att förändra gamla destruktiva manlighetsnormer, som artisterna menar är orsaken bakom sexuellt våld.

Under flaggen ”Fatta man” vill Adam Tensta, Erik Rapp, Zacke och Parham ta sitt ansvar och jobba fram en ny manlighet. Deras låt heter passande nog ”Det börjar med mig”. Heja!

Vi hurrar också för …

... Svenska musikvågen

Värdiga vinnarna Tove Lo, Seinabo Sey, First Aid Kit och Little ­Jinder med flera firade sina grammisar med att vråla ”girlpower” efter galan. Störst avtryck i Sverige senaste året gjorde kanske rapparen Silvana Imam, med slagord för hbtq-personer och feminister - också märkbart då hon jobbade med Feministiskt initiativ.

 

... Prinsessa 2.0 i ”Frost”

Frostmanin är ett faktum bland barn. Och den kramade Disney-­filmen är uppfriskande, tycker många, eftersom de kvinnliga ­karaktärernas egna mål och vänner väger tyngre än flirten med prinsar.

 

... Statsministerns brev

till jubilerande Rättviseförmedlingen hade ett väldigt tydligt budskap: ”Ned med patriarkatet”.

 

... #Gamergate

2014 var året då spelbranschen – både skapare och spelare – pratade om sexismen på riktigt. Än finns ingen snabbfix för problemet, men nätverk som Diversi jobbar numera för en trevlig spelmiljö för alla.

 

... Fittan är naturlig

Kvinnans könsorgan är naturligt. Det är mens också. Inget att skämmas för. Dessa fakta syntes i populärkulturen 2014. Bland annat utforskas vaginan av serietecknaren Liv Strömquist i boken ”Kunskapens frukt”. Konstnären Carolina Falkholt fortsatte göra ”fittkonst” till ett begrepp.

 

... ”Fittstim – min kamp”

Belinda Olssons SVT-resa i dagens feminism fick massiv kritik. Oavsett vad en tycker om programmet, ska vi kanske tacka Olsson för att feminismen blev folklig igen 2014? Hon drog trots allt i gång en brännande debatt i början av året.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet