Man skrek åt flicka – sedan hyllades konserthuschefen

Konsertupplevelsen blev som en Hollywoodfilm

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Konserthuset i Göteborg
NÖJE

En tonårsflicka levde sig in i filharmonikernas konsert i Göteborgs konserthus – då protesterade en man i publiken. Det fick konstnärlige ledaren Sten Cranner att öppet säga ifrån, skriver Göteborgs-Posten.

Flickan, som enligt Cranner har en intellektuell funktionsnedsättning, hade aldrig varit på konsert tidigare. När hon gav ljudligt uttryck för att hon tyckte om musiken ropade en man att det var konstigt att "folk inte kan hålla käften". Protesten fick flickans föräldrar att lämna lokalen tillsammans med henne.

”Folk var upprörda”

Sten Cranner var på plats och blev, liksom många andra i publiken, illa berörd av händelsen. Han gick ut och pratade med flickans föräldrar, och vände sig i pausen till samtliga åhörare genom att gå upp på scenen och betona att konserthuset är till för alla och att alla är välkomna.

- Folk var väldigt upprörda. För mig var det viktigt att säga att Konserthuset ska vara öppet för alla. Ibland händer det saker som man inte har kontroll över och det är också en del av konserten. Man är ett kollektiv som upplever konst tillsammans, säger han till GP.

Cranner togs emot med stående ovationer:

- Jag har aldrig upplevt något liknande. Jag berättade att jag hade pratat med familjen och att vi ska hålla kontakten om hur tjejen kan få fortsätta njuta av vår musik, för det var uppenbart att hon tyckte mycket om den.