Anita Ekbergs aska fast på begravningsbyrå i Italien

Familjen vill få hem urnan: ”Det verkar inte som italienarna jobbar särskilt snabbt”

1 av 8
Brorsdottern Christina Ekberg, 61, sörjer sin faster. Den lilla bilden föreställer Christina som treåring i Anitas famn.Foto
NÖJE

Anita Ekbergs aska står kvar i en urna på begravningsbyrån i Italien.

– Allt är förberett och klart för jordfästning här i Skanör, men inget händer, säger brorsdottern Christina som överväger att själv åka till Italien och hämta hem askan.

Det har snart gått fem månader sedan skådespelerskan Anita Ekberg avled i Italien, där hon var bosatt sedan mitten av förra seklet.

Hennes egen önskan var att bli kremerad och jordfäst vid sidan av sin bror på kyrkogården i Skanör.

– Gravstenen är sedan länge förberedd med hennes egen namnteckning, berättar brorsdottern Christina Ekberg. Anita är välkommen hem nu.

– Men inget händer, och jag förstår inte vad problemet är. Tiden går och ingen hör av sig till oss i Anitas familj, hon har ju också två syskon kvar i livet.

”Kan inte italienska”

Under tiden står urnan kvar på begravningsbyrån i Anitas hemstad Genzano.

– Jag kan iu inte ens ringa och prata med dom, säger Christina Ekberg. Eller med kvinnan som har hand om bouppteckningen. Jag kan inte ett ord italienska.

– Men självklart är det den som håller i bouppteckningen som ska se till att personen blir jordfäst. Och jag tvivlar på att det är brist på pengar i boet som gjort att man ännu inte har ordnat detta. Bollen ligger hos testamentsexekutorn därnere, det är hon som har hand om ekonomin.

– Jag tror inte att transporten hit kan vara så svår att lösa. Det är ju knappast första gången det händer att en människa avlider i ett land och ska begravas i ett annat.

”Urnan i knät”

Det har gått så långt att Christina Ekberg övervägt att själva åka till Italien och hämta kvarlevorna efter sin faster.

– Jag har inte bestämt mig än, berättar hon. Men möjligheten finns ju att jag tar urnan i knät på flyget, men det är ju ganska känslomässigt svårt att göra så. Jag vill ju bara ha hem henne nu. Tryggast känns det så klart om urnan kan skickas på vanlig väg.

Att Anita Ekberg vill ha sin sista vila bredvid sin bror på kyrkogården i Skanör råder det ingen tvekan om. Hon har många gånger i olika sammanhang framhållit detta.

”Verkar inte som att de jobbar snabbt”

– Hennes förhållande till min pappa, som dog för tio år sedan, var mycket varmt, berättar Christina Ekberg. De stod varandra mycket nära.

Syskonen bestämde också en gemensam gravsten.

Anita Ekbergs testamente öppnades i februari, arvtagare är stjärnans vårdade och vän de sista åren, Anna Maria Attansio. Men sex legater finns angivna, bland annat Christina Ekberg.

– Hittills har jag bara fått en mailad kopia av testamentet, säger hon. I övrigt har inget hänt med detta heller. Det verkar inte som italienarna jobbar särskilt snabbt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Italien