Leif Andrée: ”Jag måste sluta dricka”

Skådespelaren om uppväxten, alkoholen och ångesten

1 av 3 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Leif Andrée.
NÖJE

Leif Andrées barndom var fylld av våld och osäkerhet.

Nu talar skådespelaren ut om uppväxten och berättar samtidigt att han kommer från ”en alkisfamilj”.

– Jag måste nog sluta dricka alkohol, säger han i ”Katarina Hahr möter Leif Andrée” i P1.

Leif Andrées barndom var allt annat än lätt. Något skådespelaren också berättade om i ”Stjärnorna på slottet” sommaren 2013.

Hans biologiska pappa var kriminell, en ”kassaskåpssprängare”. När pappan åkte i fängelse tvingades hans mamma, som gick bort tidigare i år, att lämna bort Leif till fosterföräldrar under en längre tid efter att hon gett hans pappa ett alibi som sprack.

Han berättar också om sorgen när hans älskade styvpappa gick bort. Och om hur en annan styvpappa behandlade honom och hans familj illa.

”Borde vara lyckligare”

I ”Katarina Hahr möter Leif Andrée” i P1 faller Leif Andrée i gråt flera gånger när han berättar om tuffa perioder i barndomen samtidigt som han pratar om självförtroende och självkänsla.

Leif Andrée, 57, är i dag gift med teaterchefen Sophia Artin och har fyra barn.

Han säger att han är lycklig i dag, men att han borde vara lyckligare än vad han är.

– Vad fan, jag har ju en underbar fru och underbara barn. Det går jättebra i jobbet, jag blir hyllad och respekterad. Men samtidigt finns det där svarta hålet som gräver i mig, de där jäkla demonerna som skrattar åt mig. Ångesten finns ju där och ligger och maler. Är det inte det ena så är det något annat. Det är alltid någonting, säger han i radioprogrammet.

”Alkisfamilj”

Han berättar också om sina alkoholvanor. I hans släkt har det alltid kretsat mycket kring alkohol.

– Jag måste sluta röka och så måste jag nog sluta dricka alkohol också, om jag ska vara ärlig, säger han, men specificerar inte hur mycket han egentligen dricker.

– Hela jäkla släkten. Alkohol, alkohol, alkohol. Är det bröllop är det alkohol, är det dop är det alkohol, är det begravning så är det alkohol.

Alkoholen har även funnits där i vardagen.

– Jag kommer ju från en alkisfamilj.

”Katarina Hahr möter Leif Andrée” sänds måndag 3 augusti kl. 11.03 i P1.