Hyllad sångerska och tv-profil död

1 av 3 | Foto: ALL OVER PRESS
I fjol blev Cilla Black den första att belönas med RTS Legend Award för sina 50 år inom tv, i en ceremoni i House of Lords i London.
NÖJE

Brittiska sångerskan och tv-profilen Cilla Black är död.

Hon avled i sitt hem i Marbella på spanska solkusten, 72 år gammal.

Enligt brittiska medier bekräftar en talesperson för spansk polis dödsfallet.

- Jag kan bekräfta att den brittiska medborgaren Priscilla White är död, säger talespersonen skriver bland annat The Telegraph.

- Vi väntar fortfarande på obduktionen men allt pekar på att hon gick bort av naturliga orsaker.

Priscilla ”Cilla Black” White led bland annat av ledgångsreumatism och berättade om sina krämpor i en intervju med Daily Mail häromåret:

- Jag ramlar och min hand fungerar inte. Jag kan inte skaka hand med de jag träffar, sa hon då.

Fick egen pratshow

Cilla Black föddes i Liverpool i maj 1943. I början av 1960-talet arbetade hon på legendariska The Cavern, där hon kom i kontakt med Beatles-medlemmarna Paul McCartney och John Lennon, som hjälpte henne i början av musikkarriären.

McCartney var också snabb med att hylla Cilla Black:

”Hon var en underbar tjej vars goda humör smittade av sig på alla. Det har varit en förmån att lära känna henne och älska henne”, skriver han på Twitter.

Genombrottet som sångerska kom dock med Burt Bacharach-låten "Anyone who had a heart", som toppade den brittiska listan. Hon släppte totalt 14 album men blev efterhand mer känd som tv-profil i Storbritannien.

1968 blev hon den första kvinna att få en egen pratshow på bästa sänsningstid på BBC. Hon var också i Sverige i början av 70-talet för att spela in showen ”Cilla in Scandinavia” med Sven-Bertil Taube.

I december i fjol fick hon ta emot utmärkelsen Royal Television Society Legend Award, för sina 50 år inom tv.