Sanna Lundell till attack mot Blondinbella - över kemikalier

Lundell: ”Det är skamligt av henne”

1 av 5
Isabella Löwengrip, även kallad Blondinbella.
NÖJE

Bloggaren och hudvårdsproducenten Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, 24, anser att det inte finns några farliga kemikalier.

Det kontroversiella uttalandet får mothugg både av journalisten Sanna Lundell, 36, och professorn Olle Söder.

– Hon ska inte komma med falsk information, säger Sanna Lundell.

Det var i måndags som Isabella Löwengrip skrev ett blogginlägg om ingredienser i hudvårdsprodukter. Sedan 2012 driver hon kosmetikalinjen Löwengrip Care & Color som bland annat säljer smink och hudrengöring.

Efter att ha fått frågor om produkternas innehåll skriver Isabella Löwengrip att man inte behöver vara orolig för att använda produkter med kemikalier i - eftersom ”människokroppen är 100 procent byggd av olika kemikalier”.

– Det finns inte några farliga kemikalier. Inte en enda. Det finns bara farliga doser. Ingen kemikalie är farlig av sig själv. Eller alla kemikalier är farliga. Farligheten ligger BARA i hur mycket av kemikalien du får i dig, skriver Isabella på sin blogg.

”Vem försöker hon lura?”

Uttalandet har fått journalisten Sanna Lundell att reagera starkt. Hon kallar Isabella Löwengrips slutsats för ”bisarr”.

– Ääähhhh. Vad håller hon på med??? Vem försöker hon lura?
Det fattar väl alla som har hängt med någorlunda på grundskolans kemilektioner att allt är kemi, skriver hon på sin blogg, och hänvisar till källor som säger att kemikalier är skadliga. 

För Nöjesbladet utvecklar Sanna Lundell sitt resonemang.

– Hennes blogg är extremt läst av framför allt unga tjejer som litar blint på det hon skriver, hon borde inte sprida den typen av misskunskap, säger hon.

”Ganska skamligt av henne”

Att kemikalier kan påverka kroppen negativt är det ingen tvekan om, menar hon.

– Framförallt är många av de här nya kemikalierna hormonstörande och många fler barn föds med störd könsutveckling och missbildade könsorgan i dag.

Hon är besviken på Isabella Löwengrips inställning till kemikalier.

– Det jag reagerar på är att Blondinbella är en entreprenör som tjänar mycket pengar på sina produkter, hon ska inte komma med falsk information. Det är ganska skamligt av henne, som ändå tar hem sjukt mycket pengar på det här, att hon inte tar ansvar för det, säger Sanna Lundell.

Experten: ”Ett konstigt resonemang”

Olle Söder är professor i barnmedicin vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska institutet och har bland annat forskat på hur kemikalier påverkar barn. Enligt rapporten ”Fler kemikalier i vardagen: Barnen mest utsatta” pekar allt mer forskning på att kemikalier som tidigare ansetts riskfria kan påverka utvecklingen i fosterlivet och ge långsiktiga hälsoeffekter.

Olle Söder reagerar därför starkt på Isabella Löwengrips uttalande.

– Det är ett helt meningslöst påstående. Det är klart, om du tar vilken kemikalie som helst och späder ut den så att den knappt finns kvar så är den inte farlig men det är ett konstigt resonemang, säger han och fortsätter:

– Det finns en hel myndighet (Kemikalieinspektionen, reds anm.) som bara är till för att reglera farliga kemikalier. Vissa kemikalier är mycket farliga, andra är mindre farliga och vissa ger en ökad risk för cancer och skador på fosterutveckling.

Nöjesbladet har sökt Isabella Löwengrip.