Sleepy: Jag förlorade känseln i kroppen

1 av 3
DJ Sleepy.
NÖJE

Han vaknade upp efter en operation och saknade känsel från nacken och nedåt.

Nu berättar artisten DJ Sleepy, i podden ”Värvet”, om sitt tillstånd och den tunga vägen tillbaka.

– Det var ett jävligt tufft uppvaknande, säger han till Kristoffer Triumf.

Artisten Patrik "DJ Sleepy" Elofsson, 42, berättar i intervjupodden ”Värvet” om varför han har ärr i nacken.

2005 hittade läkarna en cysta som behövde opereras bort. Detta upptäcktes efter att DJ Sleepys hand fick nedsatt känsel.

– Jag fick reda på att det var bråttom att ta bort cystan. Den växte snabbt och kunde påverka andningsreflexer. Det var ett stökigt ställe att ta bort en cysta ifrån. Den växte snabbt och kunde påverka andningsreflexer. Den var i och för sig godartad men satt olyckligt till, säger DJ Sleepy.

Först tog han det inte så allvarligt och genomgick operationen. Men när han vaknade upp insåg han att känseln från nacken och nedåt saknades. Gradvis kom en del av den tillbaka.

– Jag fick lära mig att gå igen och skriva. Allt från "scratch". Jag var på Karolinska sjukhuset i tre månader och därefter var det en lång "rehab-resa". Jag vaknade upp till något jag inte alls var förberedd på. Jag hade byggt upp ett liv på att jobba med händerna och en fingertoppskänsla, som var försvunnen. Det var ett jävligt tufft uppvaknande, säger han i podden.

Läkarna hade "ruckat" på vissa nervbanor under operationen, men ingen nerv hade gått av. De första månaderna oroade han sig för att han skulle bli rullstolsburen.

– Jag hade inget val. Cystan behövde tas bort, annars kunde jag ha dött.

Nedsatt känsel

Numera har han fortfarande kraftigt nedsatt känsel i hela kroppen. Den högra sidan är främst drabbad. Balansen är nedsatt, men han har full rörlighet. En halvårsperiod efter operationen förbättrades hans tillstånd en del.

– Praktiska saker kan vara knepiga som när jag ska skaka hand. En sådan enkel grej är svår. Fingrarna kan hamna fel och hur hårt trycker man? Så ibland är det ett konstigt handslag. Små finmotoriska saker blir konstiga, säger han.

När han drabbades hade han etablerat sig som turnerande dj, och jobbat mycket med hiphopartisten Petter. Det tvingade honom att tänka om i karriären, även om han fortfarande uppträder med Petter.

– Jag har hittat en annan roll och vi har byggt upp ett litet miniband omkring oss. Min roll har utvecklats. Jag kanske slår på en trumma, spelar samplingar eller är en del av bandet. Att stå bakom skivspelare och spela på klubbar gör jag inte längre, säger han.

Numera jobbar han inom skivbolagsvärlden med Baba recordings, som drivs av Petter. Som DJ Sleepy blev Elofsson känd som en av Sveriges främsta discjockeys, scratchare och producenter.

Nöjesbladet har sökt Elofsson som väljer att inte kommentera vidare.