Schyffert om missen på direktsända galan

Fiasko i populära ”Hassan”-gängets comeback

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Återföreningen av ”Hassan”-gänget gick inte som tänkt. Från vänster Henrik Schyffert, Kristian Luuk och Erik Haag.
NÖJE

Sveriges Radio fyller 90 år och firade med en direktsänd gala.

Henrik Schyffert, Kristian Luuk och Erik Haag återförenades i ”Hassan” - men busringningen gick inte som planerat.

”Så hände det som inte fick hända ...”, skriver Schyffert på Instagram.

Det blev en stor direktsänd gala i Berwaldhallen på fredagskvällen när Sveriges Radio fyllde 90 år.

SR undrade om ”Hassan” kunde återförenas kvällen till ära, och Henrik Schyffert, Kristian Luuk och Erik Haag tog sig an uppgiften.

”Hassan” var det populära radioprogrammet som sändes 1993-1994 i P3 med kända röster.

Men kvällen gick inte riktigt som tänkt när busringningarna, som ofta gjordes i programmet, misslyckades totalt, skriver Henrik Schyffert på Instagram.

”Vi bestämde att ska man göra nått sånt där då måste vi göra det på riktigt. Alltså skulle vi göra en slutgiltig busringning. Den skulle vara live och på riktigt. Alltså inget förbandat eller uppgjort utan vi ringer nån stackare på slump och så får det gå som det går”.

”Det som inte fick hända”

Samtidigt skriver han att de förstås ville att det skulle vara roligt.

”Så vi skrev ett telefon-manus som vi själva tyckte var jättekul. Sen provringde vi i veckan till olika bensinstationer och förberedde oss. Om de la på direkt så skrev vi ett roligt svar på det. Om de kände igen Kristians röst så skrev vi ett roligt svar på det. Det sista vi gjorde kvällen innan var att provringa alla nummer på samma tid som galan skulle sändas. Alla 5 nummer svarade direkt. Igår var direktsändningen och vi var beväpnade till tänderna. När vi väl kom ut på scenen och ringde första numret så hände det som inte fick hända ...”.

”Framför kungen och drottningen”

Ingen svarade i telefonen i direktsändningen.

”Det hade vi kanske räknat med så vi hade ett skämt om det och ringde nästa… 8 jobbiga signaler gick fram tills vi insåg att ingen svarade där heller. Vi slog det tredje numret… Det ringde och ringde och ringde… Nu hade vi inga fler tricks… nu blev det nervöst på riktigt… I slutändan så svarade INGEN av de 5 nummer som vi testat kvällen innan. Så vårt stora roliga finalnummer blev att vi stod i Berwaldhallen och lyssnade på ringsignaler framför kungen, drottningen, statsråd och kulturelit i 9 långa direktsända minuter medan vi maniskt improviserande och till slut var tvungna att gå av scenen”.

Henrik Schyffert skriver att det var det konstigaste han gjort på länge. Samtidigt har han en uppmaning till alla sina följare:

”Tydligen så sänds det på TV ikväll. Titta inte!”.