Mikkey Dee: ”Lemmys sjukdom slog så hårt”

Motörhead tillbaka efter fjolårets kris

1 av 3
Mikkey Dee
NÖJE

Lemmy Kilmisters sjukdom satte käppar i hjulet för förra årets turné.

Nu är legendariska Motörhead tillbaka - efter den värsta krisen i bandets historia.

– Det knockade Lemmy hårt och då knockade det oss allihop, säger svenske trummisen Mikkey Dee.

2013 blev decennier av hårt leverne för mycket för Motörhead-sångaren Lemmy Kilmister, 69. Han vårdades på sjukhus för blödningar under huden, och förra året tvingades bandet ställa in sin Europaturné på grund av hans hälsoproblem.

Nu är rocklegendarerna tillbaka. I höst firar de 40 år som band med en världsturné, och spelar på Hovet i Stockholm och i Scandinavium i Göteborg i december. Den 28 augusti släpps deras 23:e studioalbum ”Bad magic”.

– Det är en klassisk Motörheadplatta, men med högre tempo än vanligt, säger bandets svenske trummis Mikkey Dee, 51.

”Kom så plötsligt”

Mikkey, eller Micael Kiriakos Delaoglou som han egentligen heter, säger att Lemmys sjukdom är det tuffaste Motörhead utsatts för som band.

– Det kom så plötsligt och slog så hårt. Det var inte tokallvarligt, men det knockade honom hårt och då knockade det oss allihop. Han var tvungen att ändra hela sin livsstil.

I en intervju med brittiska The Guardian berättade Lemmy nyligen att han bytt ut whiskey mot vodka ett försök att bekämpa sin typ 2-diabetes. Han mår bättre - men är ovan vid sitt nya liv.

”Svårt att göra en sådan vändning”

– Det tog ett år, men Lemmy var tvungen att göra det. Vi kunde hjälpa honom i mängder, men det är svårt att göra en sådan vändning. När hans tester visade sig vara bättre ringde jag för att muntra upp honom. Han sa bara: Mick, mina testresultat är bra, men jag mår skit. Hur argumenterar man mot det? säger han.

Mikkey Dee har varit en del av bandet sedan 1991, när han ersatte Phil Taylor. Och trots många år tillsammans har rockstjärnorna har inga planer på att lägga av.

– Så länge det är kul och så länge vi får behålla hälsan så kör vi. Så länge vi levererar är publiken med oss, det är jag inte orolig för, säger Mikkey Dee.

FAKTA

Mikkey Dee om...

Zara Larsson: ”Jag känner henne, hon är grym. Sjunger bra, är snäll och har fått skinn på näsan i USA. Men hon är inte Gladys Knight, hon kan inte tro att hon ska bli behandlad som Madonna. Man måste förtjäna sina stripes.”

Justin Bieber: ”Han är bara en skapad artist, det finns inte mycket kärlek i det han har gjort. Men jag säger inte att han är dålig, bara för att inte jag gillar det betyder det inte att det är kasst. Men det är inte vad jag anser vara solid fucking material.”

Europe: ”Att få en sådan hit som ”The Final Countdown” i början av sin karriär...jag tycker synd om dem. Det går aldrig att toppa.”