Dansk tidning bojkottar Millennium-text med David Lagercrantz

Struntar i intervju med författaren

1 av 2
Lagercrantz
NÖJE

Förhandsintresset har varit enormt inför den kommande fjärde "Millennium"-boken. Men den danska Politiken bojkottar intervju med författaren David Lagercrantz, eftersom tidningen inte har fått läsa boken i förväg.

På torsdag släpps den fjärde delen i Stieg Larssons "Millennium"-serie, signerad David Lagercrantz. Men Politiken rasar mot förlaget Norstedts mediestrategi, som man kallar "antijournalistisk", rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

– Normalt skulle vi aldrig tala med en författare utan att ha läst boken först. Det betraktar vi som en del av vår professionalitet, säger kulturredaktören Jes Stein Pedersen till radion.

"Absurd" situation

Inledningsvis gick man ändå med på förlagets villkor på grund av det stora intresset kring boken. Men när man inte heller skulle få ta upp kontroversen kring Zlatanboken och anklagelserna om de påhittade citaten blev det droppen. Pedersen skriver i Politiken att förlaget med sitt agerande omöjliggör en kritisk kulturjournalistik.

– Min fråga till Norstedts och David Lagercrantz är: tror ni att vi är fullständiga idioter?

David Lagercrantz kallar situationen för "absurd" i en intervju med Göteborgs-Posten:

– Jag står på journalisternas sida i det här. Jag vete fan om jag hade gått med på avtal som detta själv, säger han till tidningen.

– Jag känner mig skamfull. Ändå förstår jag att kraven beror på att det är ett stort internationellt tryck.

Tidigt beslut

Linda Altrov Berg på Norstedts Agency, ansvarig för förlagets utlandslansering, förklarar att det stora internationella intresset gjorde att intervjuerna fick börja ges tidigt, redan i maj, då boken ännu inte var färdig.

– Då var vi tvungna att fatta ett tidigt beslut om att inget skulle läsas. Det skulle bli märkligt om några fick läsa och andra inte, säger hon till TT, och kallar beslutet ovanligt men långt ifrån unikt.

I Sverige har däremot journalister från omkring tio medier fått läsa boken på förhand.

Daniel Martinsson/TT