Svenska modellens video gör succé - utomlands

Agnes Hedengård, 19, hyllas för sin kritik mot smalidealet

NÖJE

Modellen Agnes Hedengård, 19 kritiserade modellbranschen i en uppmärksammad Facebookvideo.

Nu sprids hennes branschkritik i utländska medier.

Bland annat rapporterar brittiska E! Online och Daily mail om svenskan.

I sin Facebookvideo berättade den före detta ”Top Model”-deltagaren Agnes Hedengård att hon inte längre kan jobba som modell. Anledningen: Hon är för tjock.

Iklädd bikini förklarade Agnes i videon att hon upprepade gånger för höra av modellagenturer att hon måste gå ner i vikt.

– Jag har länge velat uttala mig om detta och nu i samband med Fashionweek så kände jag att det var dags att få min röst hörd. Visa för folk som inte vet hur sjukt det är, sahon till Aftonbladet.

Sprids internationellt

På mindre än ett dygn fick videon över 60 000 visningar. Nu sprids den även internationellt. Medier som People, Daily mail, E! Online, Perez Hilton och brittiska Metro har alla rapporterat om svenskans kritik mot de osunda idealen.

”Den svenska modellen Agnes Hedengård slår tillbaka mot de löjliga och skadliga kroppsidealen i modeindustrin, efter att ha blivit tillsagd att hon är för stor för att bli bokad”, skriver Metro.

”Avskyvärt”

I tidningarnas kommentarsfält uttrycker flera läsare sin avsmak för kraven som ställs på unga modeller i dag.

”Är det förvånande att manliga designers vill se kvinnor som har en kropp som ett barn eller en ung man? Avskyvärt ja, men inte förvånande”, skriver en läsare.

”Modellindustrin är galen och sätter orealistiska mål för tjejer som vill bli modeller”, skriver en annan.