’Hon kan ta hand om ditt liv och lösa det mesta’

”Sally” byter riktning i karriären – från bibliotekarie till livscoach.

1 av 3
”Sa nej i flera år” Tv-serien ”Sally” sändes i två säsonger på SVT 1999. Nu 16 år senare vill huvudrollsinnehavaren Maria Lundqvist återuppliva karaktären. ”Frågan ligger hos SVT. Vi har en väldigt väl utformad idé. I ­bästa fall har de den goda smaken och säger ’ja’”, säger hon. Foto
NÖJE

Maria Lundqvist avslöjar för Nöjesbladet att hon ­planerar en uppföljare till sin tv-succé.

– Sally kan ta hand om ditt liv och lösa det mesta, säger hon.

Nu siktar skådespelaren Maria Lundqvist, 51, in sig på att väcka rollfiguren ­Sally till liv igen i tv.

– Det vill jag väldigt gärna göra. Vi har varit och presenterat en ”Sally”-idé och väntar på besked. Sally ska alltså knacka på en gång till. Jag har sagt nej till det i många år för jag har känt att jag ­inte vill bli förknippad med bara det. Men nu känner jag inte så längre, säger Lundqvist till Nöjesbladet.

”Väl utformad idé”

Hon är aktuell med musikalen ”Förklädet” på Göta ­lejon som har premiär den 13 september (hon gör titel­rollen och spelar mot bland annat Björn Kjellman och Pernilla Wahlgren). Parallellt jobbar Lundqvist med flera projekt, och ett är just ”­Sally”. Det ligger hos Jarow­skij och har presenterats för SVT.

– Frågan ligger hos SVT. Vi har en väldigt väl utformad idé. För att kunna gå ­vidare måste vi få höra ”vi kör”, för att det måste in pengar. I ­bästa fall har de den goda smaken och säger ”ja”.

Lundqvist berättar att hon diskuterat medverkan med Sven Wollter (som spelade Sallys pappa i SVT-serien från 1999).

– Han och jag gjorde ”­Renées brygga” (TV4) för några veckor sedan. För­utom att han har spelat ­Sallys pappa så är han min stora förebild på många sätt. Sven är det bästa vi har, ­säger Lundqvist.

Vad bör Sally hitta på som rollfigur för att hon ska kännas intressant i ­nutid?

– Sally kan tillföra allt. Vad kan hon inte tillföra? Hon är numera livscoach och föreläsare. Hon kan ta hand om ditt liv och lösa det mesta, säger hon.

Vill undvika reklam

Lundqvist har inte ens övervägt att gå till andra ­kanaler eftersom hon vill att SVT gör serien.

– Jag är väldigt förtjust i public service, inte bara för att ”Sally” gjordes där. Man måste bygga komik på ett väldigt speciellt sätt för att det ska fungera när reklam ska in emellan. Och jag skulle inte vilja att Sally hamnade i det där, säger hon.

Ulf Malmros regisserade komediserien ”Sally” som gick i två säsonger 1999. Lundqvist spelade huvudrollen som bibliotekarien Sally Santesson, som bor hemma hos sin pappa. Mer än 1,5 miljoner tittare följde serien.

Det här klippet från 2007 visar att Sally snarast bör göra comeback

Fakta

Namn: Annika Maria Lundqvist.

Ålder: 51 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Partnern Kristoffer Hellström och barnen Anton, Arvid, ­Alva och Nora.

Yrke: Skådespelare.

Bakgrund: Slog igenom i Povel Ramels revy ”Kolla klotet”. Spelade huvudrollen i ”Sally” 1999 och har också spelat i musikalen ”Guys and dolls” samt flera filmer som ”Sprängaren”, ”Sjön” och ”Rallybrudar”. Vann en Guldbagge 2006 för Bästa kvinnliga huvudroll i ”Den bästa av mödrar” och 2009 vann hon Bästa kvinnliga ­biroll i ”Himlens hjärta”.

Aktuell med: Musikalen ”För­klädet” och ska dessutom försöka få SVT att återuppliva ”Sally”.