Blondinbella överger Moderaterna: Jag blir arg

1 av 3 | Foto: FELIPE MORALES
Isabella ”Blondinbella” Löwengrip Spångberg.
NÖJE

Blondinbella är trött på Moderaterna.

Och arg. Nu överger hon partiet.

– Jag blir arg, säger hon till Nöjesbladet.

Isabella ”Blondinbella” Löwengrip har varit en av Moderaternas öppna sympatisörer i många år.

Men på sistone har sprickan mellan partiet och bloggdrottningen blivit allt tydligare.

Under måndagen publicerade hon en tweet med skarp kritik:

”Förbjuda tiggeri och temporära uppehållstillstånd. @nya_moderaterna är inte längre ett parti för mig. Vad hände med individens frihet?”.

När Nöjesbladet når henne strax därpå är hon klart besviken på den kurs hon menar att partiet tagit sedan Fredrik Reinfeldt avgick som partiledare.

– Hans anda verkar vara borta. Hans tal om att vi ska öppna våra hjärtan vill jag skriva under på. Nu känns det som att vi kan stryka Nya Moderaterna och gå tillbaka till Konservativa Moderaterna. Där känner jag mig inte välkommen. Eller jag verkar välkommen, men alla är inte välkomna. Det känns som att partiet tar ett steg tillbaka och då tappar man mig som väljare, säger hon till Nöjesbladet.

– Strategiskt gör man detta för att locka väljare från sd, men då lämnar man det jag älskat med M, att man är för individens frihet.

”Det gör mig arg”

Hon syftar på intergrationspolitiken och partiledningens ja till förslaget att kunna förbjuda tiggeri lokalt.

– Det jag slogs för var individens frihet, att man står upp för människor. Inte individens frihet bara för vissa. Att förbjuda tiggeri är som att förbjuda fattigdom. Ingen sitter och tigger frivilligt, säger hon.

Hon vänder sig också mot förslagen kring tillfälliga upphållstillstånd.

– Där går jag på Muf:s och de andra allianspartiernas linje. Hur ska man som individ känna sig trygg och redo att starta ett nytt liv i ett nytt land om man inte vert om man får stanna? Att säga att det är temporärt motiverar ingen att lära sig ett språk eller söka ett jobb, det blir en fruktsnavsärd situation för en familj som kommer hit. Det gör mig arg, jag har alltid trott att m står upp för individens frihet, men det är frihet för vissa då, säger hon till Nöjesbladet.

Hon har inga problem att se politiska alternativ.

– Just nu är det Centerpartiet som känns mer lockande.

Orden är hårda.

Och Isabella Löwengrip engagerar sig även mer handfast i frågan. Imorgon ska hon till en flyktingförläggning och hjälpa till.

Har du tagit dialog med Moderaterna om din kritik?

– Nej jag är inte intresserad av att vara politiskt engagerad, det räcker med min plattform som skandinaviens största blogg.

Moderaterna: ”Jättetråkigt”

Tidigare arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (m) tycker att ”det är jättetråkigt” att Isabella Löwengrip inte känner igen sig i partiet.

– När vi utvecklar vår politik kommer vi fortsätta försöka möta samhällsutmaningar. Vi har inte förbjudit tiggeri på stämman utan sagt att kommunen själv kan förbjuda tiggeri på vissa platser om det uppstår ordningsproblem. Det är inget nationellt förbud mot tiggeri.

Du håller inte med om att det inskränker på individens frihet?

– Alla människor i Sverige har både rättigheter och skyldigheter. I just den här frågan handlar det bara om det uppstår ordningsproblem. Då ska kommunen kunna säga nej, ungefär som med en del av de här lägren som byggs. Vi måste ha ordning och reda. Det måste gälla alla människor i landet. Vi har alla ansvar för det gemensamma, allas vår frihet måste alltid kopplas till ansvar och ordning och reda. Det menar jag att det här beslutet gör.

Är det mycket tiggeri som skapar farliga situationer?

– Nu kan kommun och polis göra den bedömningen. Man kan självklart inte lagstifta mot fattigdom, men en del butiksinnehavare och kommunföreträdare säger att det uppstår en del ordningsproblem.

Håller med Reinfeldt

Svantesson säger att även hon delar Fredrik Reinfeldts resonemang om att öppna hjärtan. Hon menar att besluten inte handlar om att ragga röster från Sverigedemokraterna.

– Sedan vi blev Nya Moderaterna har vi varit fokuserade på vilka samhällsutmaningar vi ser och vilka relevanta svar vi kan presentera. När det kommer väldigt många människor i nöd måste man fokusera hjälpen till de som behöver den mest. Har man fortfarande skyddsskäl efter de åren ska man självklart få stanna. Men vi har också gjort den här kopplingen med drivkrafter att få folk i arbete.

De senaste opinonssiffrorna om att fler moderatväljare går över till Sd spelar ingen roll här?

– Vi gjorde en analys efter valet och konstaterade att väljarna tyckte att vi hade dåliga svar på hur vi ska kunna bryta bidragsberoende och förbättra intergrationen. Det arbetet har vi jobbat med hela året, det är därför stämman fattade det här beslutet.