SVT om nyårsvalet: ”Räknat med kritik”

Här är Malena Ernmans förhållningsorder inför nyårsafton

1 av 8 | Foto: LINA SIKSJÖ
Malena Ernman.
NÖJE

SVT har förberett sig på kritik för valet av Malena Ernman, 45, till nyårsafton.

Nu har de gett henne ett antal förhållningsorder inför sändningen.

– Jag tycker att SVT var modiga, jag vet att det kan anses kontroversiellt att fråga mig, säger hon.

Malena Ernman har fått hedersuppdraget att läsa Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockorna” på Skansen vid 12-slaget på nyårsafton.

Hon fick frågan redan i februari, men först under onsdagen blev det officiellt efter att Nöjesbladet avslöjat hennes namn.

Hon tackade ja till uppdraget efter en kort överläggning med familjen.

– Men de sover ändå vid 12-slaget på nyårsafton. Så har det varit sen vi fick barn, jag brukar vara ensam vaken. Och det här är en jätteära, säger hon.

”SVT är modiga”

Ernman har de senaste åren tagit klivet från etablerad operasångerska via folkkär artist till opinionsbildare med en tydlig plats i det offentliga samtalet.

– Jag tycker att SVT var modiga, jag vet att det kan anses kontroversiellt att fråga mig, säger hon.

Men SVT:s projektledare Anders G Carlsson såg valet som självklart.

– Vi vill ha en person som har både folklig och, om jag uttrycker mig slarvigt, kulturell bredd och det har hon verkligen. Sen har hon också blivit en symbol för människors lika värde, som SVT definitivt skriver under på. Det står till och med i vårt sändningstillstånd att vi aktivt ska stå för det, säger han.

Efter Nöjesbladets avslöjande har SVT:s val kritiserats i sociala medier. I vissa kretsar anses Malena Ernman som allt för politisk.

– Vi har räknat med kritik. Så fort man sticker ut hakan i så här stora frågor så får man mycket kritik. Men vi väljer ju Malena bland annat just för att hon har ett stort socialt engagemang.

Förhållningsorder

Samtidigt har SVT garderat sig med ett antal förhållningsorder.

– Vi ska inte bli politiska, det är inget snack, rent sändningstillståndsmässigt är det vad som gäller för alla som har en framträdande roll i våra program. Vi har ett regelverk vad gäller oberoende och att vi ska vara opartiska. Det gäller även just den här rollen, säger Anders G Carlsson.

Malena tar kritiken med ro.

– Jag vill ju stå för medmänsklighet. Jag är inte politisk, jag kan inget om politik, det jag vet är att jag avskyr när människor behandlas illa, jag tål det inte när det gäller mobbning och rasism, säger hon.