Michael Brinkenstjärna döms till fängelse

Hovrätten går på tingsrättens linje

1 av 2 | Foto: Mikael Johansson
Mikael Brinkenstjärna.
NÖJE

Agenten Michael Brinkenstjärna döms fängelse för grovt bok­föringsbrott.

Dessutom döms han till näringsförbud i fem år.

– Det är en tragedi både för min familj och för mig, säger han till Nöjesbladet.

I oktober förra året dömdes Michael Brinkenstjärna till fängelse i 1,5 år och fem års näringsförbud för grovt bokföringsbrott.

Målet gäller miljonfakturor som rätten dömts som falska och som omfattat totalt 1,7 miljoner och 5,5 miljoner kronor under två olika räkenskapsår kring 2006-2008.

Nu döms han även i hovrätten, dock till något kortare fängelsestraff på ett år och tre månader.

Spelning med Bengtzing

Brinkenstjerna ska ha anordnat klubbkvällar där bland andra Linda Bengtzing och Jessica Andersson spelade, men i bokföringen redovisas inte intäkterna tillräckligt menar tingsrätten. Brinkenstjärna menar att detta är ”promotionspelningar” vilket inte köps av rätten.

Även hovrätten anser det styrkt att Michael Brinkenstjärna struntat i om bokföringen blev gjord eller inte, och att han inte försett revisorerna med tillräckliga underlag och ibland lämnat osanna uppgifter. De har därför inte hört någon av redovisarna då Brinkenstjärna är juridiskt ansvarig för bolaget och dessutom borde ha märkt att allt inte stod rätt till med den ekonomiska redovisningen.

Svårt att höra revisorer

När dessutom en av de ansvariga revisorerna blev sjuk och försvann ur verksamheten menar rätten att Brinkenstjärna borde ha varit ännu mer noggrann med redovisningen.

Åklagaren Kennert Lundgren försökte höra en av revisorerna som vägrade med hänvisning till att han var närstående till Brinkenstjärna, villet är ett legitimt skäl för att man till exempel inte ska behöva vittna mot sin mamma eller pappa i ett rättsärende.

– Jag försökte få redovisningskonsulten att vittna men han ville inte, säger Lundgren.

Hans bedömning var att ingen av de andra revisorerna behövde höras.

– Det kan man ha åsikter om som med allt annat i livet, jag är ingen diktator, men min bedömning var att företrädaren var Michael Brinkenstjärna och att ingen medarbetare behövde höras. Han är ansvarig.

”Förvånande dom”

När Nöjesbladet når Michael Brinkenstjärna har han inte möjlighet att prata.

Hans advokat Per Gunnarsson är dock förvånad och kritisk till domen.

– Michael säger att han har lämnat uppgifter och bokföring till bokföringspersonal på kontoret och förlitat sig att de gjort sitt arbete. När ingen av dem är hörda är det förvånande att man fäller Michael ändå. Man har inte kunnat klargöra ansvarsfördelning.

Har ni gjort något för att de ansvariga revisorerna ska höras?

– Vi har försökt att åberopa hans kollega men tingsrätten lyckades inte delge honom det. Vi har försökt. Men det är åklagaren som ska styrka skuld. Michael ska inte visa att han är oskyldig, åklagaren ska visa att han är skyldig.

”Vi kommer att gå vidare med detta”

När Nöjesbladet når Michael Brinkenstjärna är han i Gällivare där han arrangerar julbord. Han säger att han är oskyldig.

– Vi kommer att gå vidare i detta. De har inte förhört någon som jobbat med ekonomin överhuvudtaget. Jag är en sann entreprenör och har jobbat med det stenhårt. Jag har förlitat mig på andra personer som skött min ekonomi, jag har fått resultat att allt varit under kontroll. Inga konstigheter, säger han.

Han är kritisk mot lagstiftningen.

– Jag är otroligt jävla förbannad på det svenska systemet. I svenska aktiebolagslagen är det bara juridiska personer i bolaget som tar ansvaret. Den lagen är dåtid, nu måste vi ändra lagarna så att människor som verkar o bolaget måste ta sitt ansvar: revisorer, anställda och andra.

”Har förstört mitt liv”

Rätten menar att du borde märkt av att det inte stämde kring så stora belopp på flera miljoner?

– Det är totalt fel. Jag betalar mina fakturor, jag har okejat dem. Jag har tittat på resultat och balansräkningar men jag kollar inte på varje faktura eller kvitto, jag okejar dem men sitter inte och granskar. De omsätter kanske 50–60 miljoner, det finns ingen tid och möjlighet att göra det om du ska driva ett bolag.

Han menar att rättstvisten förstört hans liv.

– För sex år sedan gick åklagaren ut med att jag skulle få sex års fängelse, på tre månader förlorade jag alla mina storkunder. De förstörde mitt liv då. Det har fortsatt år efter år, nu är vi framme i hovrätten och de dömmer 15 månader. Det är en jäva skillnad på sex år och 15 månader.

”Vill ha en lex Brink”

– Det ska bevisas och de har inte kunnat bevisa detta. Och de har låtit bli att förhöra de personer som kan bevisa det.

Vad betyder domen för dig?

– Det är en tragedi både för min familj och för mig. Samtidigt hoppas jag att det blir en "lex Brinck" i aktiebolagslagen, att alla får ta ansvar för det de gör i ett bolag. Detta är en lag från 60-talet, det har hänt lite sedan dess.

Hur ser du på näringsförbudet i fem år?

– Jag får jobba avlönad manager av andra människor, jag har jättemånga erbjudanden från artister. Men jag har legat lågt de senaste fem-sex åren. Det är min fru som får jobba nu så får jag leva på henne.

Han menar att han inte kommer förändra sitt sätt att arbeta.

– Personligt är det ett minus i arbetet, det här är inte alls roligt. Men det är bara att kavla upp ärmarna och jobba vidare. Sanningen får ni läsa i min bok som kommer nästa år, då ska jag lägga alla papper på bordet.