Nya giget som kan göra Nyqvist svinrik

Sällar sig till skådisarna som säljer vin: Jag tror inte det är så lukrativt

1 av 5
NÖJE

Nu har Michael Nyqvist, 55, premiär både på bio och – Systembolaget.

Och snart väntar film­inspelning med ungdoms­idolen Peter Fonda.

– ”Easy rider”-affischen satt ju på väggen hemma. Nu ska han spela min pappa, det blir spännande, ­säger Michael till Nöjesbladet.

Under de senaste åren har han spelat in flera filmer som ännu inte haft premiär.

Nu i helgen nästan smyger Svensk Film­industri upp Mika Kaurismäkis engelskspråkiga ”The girl king” på ett fåtal biografer. Malin Buska spelar drottning Kristina (1626–1689), Michael Nyqvist är Axel Oxenstierna (1583–1654), rikskansler och hennes närmaste man.

– Det var kul att jobba med en Kaurismäki, Mika är lite busig. Jag läste på massor om Oxenstierna och det var enastående kul att spring runt i de där stövlarna och skrika Beware of the catholics. Sedan är det ju som vanligt att man som skådis inte är med i klipprummet.

Dotterns etikett

Michael Nyqvist pratar hellre om sin andra ”premiär”.

Nu i dagarna lanseras Cin cin chianti – collezione lo Cicero. Hans egna rödvin för 129 kronor. Dottern Ellen har designat etiketten.

Ännu en kändis som vill tjäna pengar på att kränga vin?

– Det har jag inte tänkt på, faktiskt, jag tror inte det är så lukrativt.

Per Morberg skryter med hur mycket pengar han tjänar …

– Han stannade mig en gång vid Stureplan och sa: Jag är rikare än vad du är! Jag är glad för hans skull, men jag hade nog aldrig sagt så till nå’n …

Varför vill du ha ett eget vin?

– Jag vill vara lite ambassadör för de här vinerna (det kommer fler så småningom), de här smakerna.

– Farfar var ju vinodlare i ­Palermo på Sicilien och farmor var sommelier. Allt var frid och fröjd tills farfar gjorde sig ovän med maffian och tvingades utomlands. När han kom till­baka efter femton år, sköts han ihjäl direkt på flygplatsen.

”Stort med Fonda”

Närmaste filmprojektet, åtminstone som inte är hemligt, är ”The 11th”, ett drama som utspelas strax före 11 septemberattackerna i New York.

Sharon ­Stone, Connie Nielsen och Lena Olin är med. Och så Peter Fonda, som Michael Nyqvists ­pappa.

– Han ersätter Christopher Lee (1922–2015), som gick bort i somras. Det är stort med Fonda. ”Easy rider”-­affischen satt på väggen hemma. Ska bli spännande både att jobba och prata om hippie-­tiden med honom.

Michael Nyqvist om …

… skurkrollen i ”John Wick”:

– När jag var i Thailand förstod jag att jävlar vad den har gått bra i Asien. De gör uppföljaren nu. Fick nyligen ett mejl från Keanu Reeves: ­Michael, we miss you. Sorry I had to kill you.

… hur filmer inte alltid blir som man tänkt sig:

– Under inspelningen av ”Vägen ut” trodde vi att vi gjorde ett debattinlägg om kriminalvården. Sedan blev det en komedi. Men det funkade, den blev bra på det sättet också.

… om ”Colonia”, där han spelar ledaren för en kult som torterade folk i Chile under Pinochet-regimen:

– Han hade karisma, men var helt sotsvart i själen. Den svartaste person jag har spelat. Förra Harry Potter-stjärnan Emma Watson är med ­också. Jag skulle inte vilja byta med henne, hon har fotografer efter sig överallt.

… om David Lagercrantz nya Millennium-bok:

– Jag har hållt den i handen. Jag kommer väl att ­läsa den. Han är en bra författare. Men jag blir sned på folk utomlands som inte ens verkar bry sig om att det inte är Stieg Larsson som har skrivit boken.