Nöjesprofilen efter knarkdomen: "Jag är inte kriminell"

Dömdes till fem års fängelse för att ha försökt smuggla kokain i en skateboard

1 av 2 | Foto: PATRIK JONSSON/TT
Sven von Essen.
NÖJE

Nöjesprofilen Sven von Essen dömdes mot sitt nekande till fem års fängelse för narkotikasmuggling och försök till narkotikasmuggling.

Nu berättar han om sina känslor efter domen:

– Jag är inte kriminell. Jag hade inte för mitt liv kunnat göra något sånt här.

Aftonbladet har tidigare berättat om nöjesprofilen som dömdes för att ha försökt smuggla 448 gram kokain, gömt i ett dolt utrymme i en skateboard.

Nu väljer Sven von Essen att kommentera domen:

– Jag har inte gjort det här över huvud taget, det är någon annan, säger han.

Det var i oktober som tullen i Frankfurt beslagtog ett paket som innehöll bland annat en skateboard med kokain. Paketet var skickat från Uruguay adresserat till Sven von Essen.

Tullen skickade en skateboard, utan knark, till Sven von Essen. Senare samma dag gjorde polisen en husrannsakan hos nöjesprofilen och hittade skateboarden.

– Jag har jobbat som musikmanager i många år. Jag är sedan tidigare van att få alla möjliga konstiga presenter. När jag såg att det var en skateboard lade jag den bara åt sidan. Om någon hade velat ha den skulle jag gett bort den direkt, säger han.

"Har tappat bort flera nyckelknippor"

Tre dagar senare stoppades ett brev med narkotiska sväljkapslar i ett tillslag mot tullen på Arlanda. Även det adresserat till Sven. Man har också hittat sväljkapslar i hans brevlåda.

Sven von Essen säger till Aftonbladet att någon annan har skickat breven och skateboarden.

– Jag vet inte varför de valde att skicka det till mig. Jag har ju inga fiender, men jag känner ju massa idioter, säger han.

– Jag har tappat bort flera nyckelknippor vid olika tillfällen och jag tittar inte till posten så ofta. Den kommer klockan 12 och jag brukar titta på eftermiddagen. Det går att ta min post hur mycket som helst utan att jag märker det.

Sven von Essen tänker överklaga domen och räknar med resning i Hovrätten.

– Det var många vittnen som inte hördes och som jag inte tog fram, för jag hade inte en tanke på att man kunde bli dömd för det här, säger han.

Han säger att han är ledsen över domen.

– Jag är skådespelare och hyperkänslig som person och är väldigt mån om att andra ska ha det bra, och att jag ska bli omtyckt därför, säger han.

– Jag tycker det är så absurt. Jag är fruktansvärt upprörd.

Tidigare dömd för narkotikabrott

Sven von Essen säger att han bestämde sig för att inte "hålla på med kokain" i Europa när han flyttade hem från New York 1989.

– Det är så fruktansvärt dyrt, det är så höga straffsatser och det är farligt och beroendeframkallande. Jag har hållit det, säger han.

Du är dömd för ringa narkotikabrott innan, vad handlade det om?

– Det handlade om att jag inte visste vad jag hade fått i mig. Det var idiotiskt förstås, det var sådana där internetgrejer som låg i ett glas. Jag skulle köra ett varv runt kvarteret för att flytta bilen till en bättre plats. När jag tankade på Statoil kom polisen. Jag skulle köra 50 meter, det var otur.

Hur känns det om du skulle behöva sitta i fängelse i fem år?

– Jag har inte tagit in det. Jag kan inte tänka mig det. Vad skulle göra i ett fängelse? Jag skulle göra som jag alltid gör. Lära känna massa med människor och para ihop de som passar ihop. Men då skulle det bli massa nya brottssyndikat i Sverige, för de som sitter där är ju brottslingar.