Företaget begär Julgalan i konkurs

Miljonskulder för företaget

1 av 4 | Foto: PER KARLSSON
Frustrerade gäster köar för att få komma in på Julgalan i ABB Arena i Västerås.
NÖJE

Stormen runt Julgalan tar ny fart.

Nu kräver en reklamleverantör bolaget i konkurs efter skulder på 145 458 kronor.

Trots flera påminnelser under hösten ska reklamföretaget i Helsingborg inte ha fått betalt av Julgalan i Stockholm AB.

Enligt konkursansökan som på tisdagen kom in till Stockholms tingsrätt är totalbeloppet på skulden 145 458 kronor. Det är fyra fakturor som har förfallit sedan slutet av oktober.

Obetalda skulder i miljonklassen

Helsingborgsföretaget ska vid upprepade tillfällen förgäves via mejl och brev ha försökt få kontakt med Julgalan i Stockholm AB.

Företaget har enligt ansökan producerat nya reklamaffischer för utomhuskampanjer för julgalan i Helsingborg samt sålt och hyrt ut reklamskyltar.

De bägge företagen bakom Julgalan har långvariga och omfattande skatteskulder, betalningsanmärkningar och skulder till leverantörer. Sedan i våras har de stått under företagsrekonstruktion för att undvika konkurs. Enligt kronofogden ska totalbeloppet för skatteskulder och obetalda fordringar för de bägge bolagen i dagsläget vara drygt 1,7 miljoner kronor.

Ser ändå ljust på framtiden

Jonas Wakman, styrelsemedlem i de två bolagen bakom Julgalan, har tidigare sagt till VLT att det problematiska med Julgalan är att kostnaderna måste ske kontant i förskott men att framtiden ändå ser ljus ut.

Företaget ska ha planerat för en vinst i år för att kunna betala av på fjolårets skulder.

Nöjesbladet har sökt Jonas Wakman samt revisorn för Julgalan i Stockholm AB.

FAKTA

Detta har hänt

”Julgalan” har fått massiv kritik efter helgen föreställningar. Inte för scenshowen utan för själva arrangemanget. I Helsingborg blev flera av gästerna utan mat och dryck som de hade betalt för. Dessutom klagade många på att de frös i tältet. I Västerås blev det kökaos – det var timslånga köer för att komma in till arenan.

En lokal projektledare i Helsingborg har polisanmält Julgalan Stockholm AB. Enligt anmälan har arrangören sålt för många biljetter.

Martin ”E-Type” Eriksson, som nyligen medverkade i Julgalan i Lycksele, sågar arrangörerna. Han menar att Julgalan i Lycksele fungerat bra men eftersom arrangemanget delar namn med de kaotiska galorna i Helsingborg och Västerås, så svärtar det ner namnet. ”Någon har snålat och skott sig någonstans”, har han sagt till Nöjesbladet. Även magikern och komikern Stefan Odelberg, som tidigare har varit med i Julgalan, är kritisk. Han menar att arrangörerna bara vill åt biljettköparnas pengar och struntar i kvaliteten. ”Jag kommer aldrig att jobba med Julgalan igen. Ge mig en miljon och jag kommer inte att ta den”, säger han