Flydde betalningen – nu hotas Julgalans personal

Galabossen har suttit i polisförhör efter mordhoten

1 av 6 | Foto: ALN
Jill Johnsson, en av artisterna i ”Julgalan”.
NÖJE

Personalen på Julgalan hotas till livet efter kaoset.

Och Nacka Strandsmässan där morgondagens gala skulle hållas berättar att det var stört omöjligt att få betalt från galabolaget.

– De har inte någon gång erbjudit att betala, säger Nacka Strandsmässans vd Marianne Wallberg.

Under 2014 var ekonomin pressad för bolagen bakom Julgalan.

Man utökade från 11 till 20 städer vilket kostade mycket pengar. Man lovade alla städer nästan samma artister, som fick flygas runt till en stor kostnad. Då hamnade eventbolagen Eventclub 724 AB och Eventclub Sverige AB i rekonstruktion. Dessa bolag driver i år Julgalan med målsättningen att göra vinst för att minska skadan för 2014, säger Jonas Wakman som är styrelsemedlem i de två bolagen bakom Julgalan.

– Vi kommer att klara att göra vinst och minska skadan för 2014. Men om det blir någon gala 2016 får vi se, i dag har jag suttit i förhör efter mordförsök och vårt kontor har härjats, säger han.

”Det var ett misslyckande”

Han är självkritisk efter skandalgalorna i Helsingborg och Västerås.

Och ledsen över att de tvingats ställa in i Stockholm på Nacka Strandsmässan.

– Det var ett misslyckande, men det ska inte ta de här proportionerna där vår personal dagligen får ta emot hot och läggs ut på nätet med bilder och adresser. Det är ju vanliga praktikanter och ungdomar.

Nu är kontoret utrymt, personalen sitter på annat håll och arbetar. Han säger själv att han suttit i polisförhör efter dödshot.

– Jag har fått meddelanden om att jag och min personal ska mördas, då har man nått en gräns, då är det inte julmys och roligt längre. Vi kämpar som djur, vi gör allt för att det här ska fungera.

”Inte råd med dåligt resultat”

Jonas Wakman menar att de tvingades säga upp bokningen i Globen på grund av den ekomoniska risken.

– Vi är i rekonstruktion, vi har inte råd att göra ett dåligt resultat i Globen. På Nacka Strandsmässan kom vi ner till halva priset på maten.

Men på Nackamässan hade man läst om turbulensen kring bolagen och ville ha betalt i förväg.

– Vi kunde inte betala i måndags eller tisdags, men i går och i dag. Om vi ska betala dem 375 000 kronor är billigare än 1,5 miljoner förskott på artister som vi betalar. Det hade varit billigare att betala Nackamässan än att betala tillbaka till alla gäster.

Gick de inte med på att få betalt i går?

– Jo, men det måste finnas ekonomisk bäring.

Sedan tvingas Jonas Wakman plötsligt avbryta telefonintervjun.

”Kunde inte vänta längre på betalning”

Marianne Wallberg, vd på Nacka Strandsmässan, menar att det var omöjligt att få betalt från Julgalan-bolagen.

– Det har aldrig varit tal att de ska betala på måndagen eller tisdagen. De fick en faktura som löpte ut under onsdagen klockan 14 som vi förlängde till 17 av hänsyn till alla besökare som kommer i kläm, men vi kunde inte vänta längre.

Hon menar att de försökte förhala beslutet in i det sista.

– Vi påminde dem via telefon och sms klockan två, klockan tre, klockan fyra och klockan fem. De har inte någon gång erbjudit att betala, de har inte ens frågat om de fick skjuta på det.

FAKTA

Detta har hänt

”Julgalan” har fått massiv kritik efter helgen föreställningar. Inte för scenshowen utan för själva arrangemanget. I Helsingborg blev flera av gästerna utan mat och dryck som de hade betalt för. Dessutom klagade många på att de frös i tältet. I Västerås blev det kökaos – det var timslånga köer för att komma in till arenan.

En lokal projektledare i Helsingborg har polisanmält Julgalan Stockholm AB. Enligt anmälan har arrangören sålt för många biljetter.

Martin ”E-Type” Eriksson, som nyligen medverkade i Julgalan i Lycksele, sågar arrangörerna. Han menar att Julgalan i Lycksele fungerat bra men eftersom arrangemanget delar namn med de kaotiska galorna i Helsingborg och Västerås, så svärtar det ner namnet. ”Någon har snålat och skott sig någonstans”, har han sagt till Nöjesbladet. Även magikern och komikern Stefan Odelberg, som tidigare har varit med i Julgalan, är kritisk. Han menar att arrangörerna bara vill åt biljettköparnas pengar och struntar i kvaliteten. ”Jag kommer aldrig att jobba med Julgalan igen. Ge mig en miljon och jag kommer inte att ta den”, säger han