Peter Lundblad är död

1 av 13
NÖJE

Peter Lundblad har dött.

Vissångaren bakom klassikern ”Ta mig till havet” sörjs av vännerna.

– Det är den där jävla cancern, säger nära vännen Anders Berglund.

Så sent som för en månad sen var Peter Lundblad peppad över att delta i nästa års ”Badrock” på Öland och skrev då på Facebook

”Att få förtroendet att medverka vid 30-årsjubileet av ”Badrock 2016” är väldigt stort för mig. Det blir värme, sommar, kärlek och en jävla massa god musik med gamla kamrater.”

Men nu måste Björn Skifs, Sanne Salomonsen, Tommy Nilsson, Mats Ronander, Nina Söderquist och Anders Berglund klara sig utan sin kära kollega vid spelningarna i Borgholms slottsruin i juli.

Peter Lundblad har dött, 65 år gammal, som tidningen Expressen var först att rapportera.

– Det känns jättekonstigt. Det är tungt i dag. Otroligt tråkigt, relativt ung som han var, säger Björn Skifs.

– Han såg så mycket fram emot ”Badrock” som vi ska göra en repris av i sommar. Det märktes att han fick en ny livsgnista, men tyvärr orkade inte kroppen, det är väldigt sorgligt, säger nära vännen Anders Berglund.

”Må du vila i frid”

Tommy Körberg uttrycker sin sorg över Lundblads död på Facebook:

”Sörjer Peter Lundblads bortgång. Må Du vila i frid. Vi går på mässan i morgon och tänder ett ljus för Ditt minne. Farväl...”

– Jag stod i solen på Mallorca när jag fick det tråkiga beskedet. Och det är så jag kommer minnas honom, säger Tommy Körberg när Nöjesbladet når honom på telefon.

Peter Lundblad har kämpat mot sjukdom de senaste åren och tvingades i somras bland annat ställa in en visfestival i Västervik på grund av sitt hälsotillstånd.

– Det är den där jävla cancern. Han har kämpat mot den och testat alla möjliga behandlingsformer men inte lyckats klara av det till slut. Han var ju frisk ett tag, men sen kom det tillbaks igen, säger Anders Berglund.

Sjukdomen gav dödsångest

När Peter Lundblad 2012 släppte sitt senaste album berättade han för Nöjesbladet om hur sjukdomen gett honom dödsångest. Han ville då inte specificera vilken sjukdom men sa:

– Det tog sina år, men i dag använder jag ångesten till att ha roligt och inte bara flamsa genom livet. Jag vet inte hur jag gör, men när den kommer så vänder jag på den och försöker göra något roligt i stället.

I intervjun från 2012 sa Peter Lundblad också:

– Döden har självklart varit en fiende, men i dag är den en god följeslagare. För att inte torska på skräcken som försvagar och bitter­heten i ”Varför händer det här mig?” så vänder jag på det och speglar mig i situationen. Det är klart att jag är rädd, men jag har lärt mig hantera rädslan.

Tävlade i Melodifestivalen

Peter Lundblad släppte sitt första album under tidigt 70-tal, körade bakom Abba i Melodifestivalen 1974 och har tävlat själv, både 1983 och 1996. Sin största hit fick han 1986 med den numera moderna klassikern ”Ta mig till havet”.

Peter Lundblad har också tonsatt och spelat in Tove Janssons berättelse ”Vem ska trösta knyttet?”.

ARTIKELN HANDLAR OM