Så minns vännerna Peter Lundblad: ”Han var en fantastiskt fin artist”

1 av 17
NÖJE

Visartisten Peter Lundblad har dött - 65 år gammal.

Så här reagerar vänner och kollegor från hans långa musikkarriär på hans bortgång.

– Han var tärd och bräcklig, men full av livslust, säger Björn Skifs.

Artistkollegan Björn Skifs, 68, skulle spela ”Badrock 2016” tillsammans med Peter Lundblad i Borgholms slottsruin i sommar.

– Det gladde vi oss åt båda två. Han sa att det här kommer nog hålla mig uppe. Men det räckte inte, säger han.

Nu sörjer han beskedet om vännens bortgång.

– Det är tungt idag, jättetungt. Det var inte längesedan vi stod på scen på Göta Lejon tillsammans. Han var tärd och bräcklig, men full av livslust. Han gjorde att fantastiskt jobb. Vi hade svårt att fatta då att det skulle gå så illa. Han var en sådan fantastiskt fin artist och låtskrivare. Ömsint och en fantastisk sångare.

”Fick inte tag på honom längre”

Björn Skifs träffade Peter Lundblad för sista gången för bara några veckor sedan.

– Det var ungefär tre veckor sedan, kanske lite mer. Vi hörde av för en månad sedan men sedan fick jag inte tag på honom längre. Sedan fick jag höra att han låg på sjukhus.

Även nära vännen Anders Berglund, 67, skulle ha jobbat med Peter Lundblad under sommarens ”Badrock”-spelningar på Öland.

– Vi var väldigt goda vänner och har umgåtts mycket under åren och jobbat ihop sen 80-talet. Jag var med och producerade ”Ta mig till havet”, den plattan och vi har jobbat i alla möjliga sammanhang. Melodifestivalen, ”Badrock” på Öland. Vi har inte träffats så mycket de senaste åren, men hållit kontakten. Han var väldigt omtänksam, med fantastisk humor. En glädjespridare.

”En kompis man haft med sig hela livet”

Anders Berglund har känt till vännens sjukdom, men dödsfallet kom ändå som en chock.

– Han har varit en kompis som man har haft med sig hela livet. Det kommer som en chock även om vi visste att han var sjuk och har varit en längre tid. Men det är alltid jobbigt när det händer.

Artisten och kompositören Lasse Tennander, 70, jobbade mycket ihop under 70- och 80-talet och hade bland annat ett band ihop under tidigt 70-tal.

– Han var en av de finaste människor jag känt och jag betraktar honom som en av mina äldsta och bästa vänner. Han var väldigt fin och positiv, ständigt beredd på nya äventyr. Nästan diametralt olik mig, han såg alltid den ljusa sidan av saker. Han var en oerhört duktig gitarrist och melodimakare och även textförfattare. I början skrev jag texterna när vi jobbade ihop men det lärde han sig fort och skrev mycket bra texter. Jag vill framför allt minnas honom som den här väldigt fina, genuina människan.

”Verkligen saknad”

Artisten Lasse Lindbom, 66, sörjer en god vän.

– Han var en fantastisk musiker och en god vän. Jag vet inte riktigt vad mer jag ska säga. De senaste åren hade vi mycket kontakt, när han gästade mitt band i olika sammanhang och vi pratade om att vi skulle skriva ihop, men vi kom aldrig till skott. Jag minns honom som en god vän, en kul kille och en fantastisk musiker som spelade fler ackord än jag kunde tänka i vissa låtar. Det var hans grej, han tyckte verkligen om att spela sina låtar, men hittade alltid på nya grejer så man kunde aldrig slappna av utan fick koncentrera sig när vi spelade ihop. Vi visste ju att det här skulle hända, men inte när. Jag fick beskedet i morse. Han är verkligen saknad.

Tommy Körberg, 67, jobbade aldrig tillsammans med Peter Lundblad, men stötte ofta ihop med honom i arbetssammanhang.

– Vi har sett under alla år, framför allt på Västerviks visfestival. Det var några år sedan sist, men jag har vetat att han varit sjuk.

Han kommer att minnas vissångaren med värme.

– Han var en glad trubadur, väldigt glad. Han har ställt sig upp många gånger trots det här. Han visste ju att det var kört, säger han.