Bildextra: Det bästa från nöjesåret 2015

Tobbe EK om de största händelserna – månad för månad

1 av 23
Zaras kondombild väckte uppståndelse i världen.
NÖJE

En rockstjärna bröt benet på scenen, Sverige kammade hem en gigantisk schlagerseger och några av våra allra folkkäraste underhållare gick bort.

Där har ni bara några av de otaliga saker som hände under 2015.

Nöjesbladets Torbjörn Ek listar årets ­största ögonblick i bilder.

JANUARI – Zaras kondombild hyllas

Frispråkiga svenska stjärnskottet Zara Larsson inleder 2015 med att sätta ner foten mot killar som försöker strunta i kondomen. På en bild på instagram trär hon en kondom över sitt ben, hela vägen upp till knät och skriver ”Till alla killar som säger 'min kuk är för stor för kondomer' SITT NER”

Tilltaget hyllades bland annat av Nicki Minaj efter att flera amerikanska nyhetssajter uppmärksammat Zara Larssons bild, som också fick över 78 000 likes.

Zaras kondombild väckte uppståndelse i världen.

FEBRUARI – Molly trösthånglar med Måns

Melodifestivalen lanserar en röstningsapp som gör totalfiasko i första deltävlingen när Molly Pettersson Hammar åker rakt ur tävlingen eftersom en majoritet av tittarna ännu inte hunnit ladda ner appen när sångerskan sjungit färdigt.

Men på efterfesten deppade hon ändå inte ihop utan såg till att trösthångla på dansgolvet med Måns Zelmerlöw. Appen då? Den havererade även mitt under finalen så att samtliga appröster fick ogiltigförklaras.

Foto: TORBJÖRN EK
Molly Pettersson Hammar efterfestar med Måns Zelmerlöw.

MARS – Måns får byta tecknad gubbe

Måns Zelmerlöws seger i Melodifestivalen hotar att överskuggas av plagiatsanklagelser. Dels jämförs låten ”Heroes” med David Guettas ”Lovers on the sun”, men framför allt så är den lilla tecknade figuren alltför tydligt inspirerad av en fransk performancekonstnär.

Lagom till Eurovision byter därför den tecknade gubben kläder.

Foto: PETER WIXTRÖM
Måns tecknade gubbe fick ritas om.

APRIL – ”Stenis” dansar hem tv-tävlingen

”Let's dance 2015” handlar bara om en person. Ingemar Stenmark fyller tidningssidor och sajter och den forna skidhjälten gör en promenadseger. 

Danspartnern Cecilia Ehrling tog samtidigt sin fjärde seger i tävlingen.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Ingemar Stenmark och Cecilia Ehrling vinner ”Let's dance”.

MAJ – Eurovision-seger!

Sent på natten efter segern i Eurovision song contest dränker Måns Zelmerlöw Nöjesbladets reporter i champagne på sin egna privata efterfest.

Dagen efter möts han av hundratals fans på Arlanda som vill hylla vår svenska Europamästare i musik.

Foto: PETER WIXTRÖM
Måns firar Eurovision-segern i Wien...
Foto: PONTUS ORRE
...och med fansen på Arlanda.

JUNI – Bryter benet och spelar vidare

Mitt i andra låten snubblade Foo Fighters-sångaren Dave Grohl ner från scenen på Ullevi i Göteborg och bröt benet.

Men hög på adrenalin vägrade stjärnan att åka till sjukhus, i stället genomförde han en i efterhand kultförklarad spelning sittandes på en stol mitt på scenen samtidigt som sjukvårdspersonal fixerar benet.

– Jag lämnar inte scenen förrän en läkare säger att jag måste, meddelande han från scenen.

Dave Grohl spelar vidare med brutet ben.

JUNI – Bruce kommer ut som Caitlyn

Efter månader av spekulationer visar Caitlyn Jenner upp sitt nya jag på omslaget till Vanity Fair. Rubriken ”I am Caitlyn” trendar snart på sociala medier som en hashtag när den forna sporthjälten och OS-guldmedaljören Bruce Jenner bekräftade att han är transsexuell och hädanefter kommer gå under namnet Caitlyn.

Bruce kommer ut som Caitlyn.

JUNI – Rasar mot Rebeccas putande bak

Rebecca Ferguson gör den kvinnliga huvudrollen i ”Mission Impossible 5”, men när filmaffischerna släpps i juni, en med respektive rollkaraktär, slår experter, skådespelarkollegor och sociala medier bakut. För där de manliga stjärnorna försetts med svala, coola affischbilder så putar i stället Fergusons karaktär på rumpan och tittar förföriskt rakt in i kameran.

Simon Pegg, en av de andra stjärnorna i filmen, rasar i en intervju med USA Today:

– När affischen kom ut, så var det jag i en jacka, Tom i jacka, Jeremy i jacka, Ving i jacka och Rebecca i läder med sin (bakdel) putande. Det kändes bara, nej, gör inte så. Vi gör något bra här. Försöker åtminstone.

När senare en gemensam filmaffisch släpps för filmen hade filmbolaget plötsligt tonat ner det sexistiska genom att dölja Rebecca Fergusons bakdel.

Rebecca Ferguson på filmaffischen.

JUNI – Danny & Mollys natt på slottet

Prins Carl Philip och Sofias bröllopsfest fortsätter till tidig morgon på det kungliga slottet i Stockholm och framåt småtimmarna dyker Danny Saucedo och Molly Sandén upp i ett öppet fönster på slottet.

Till synes omedvetna om fotograferna nedanför lever kärleksparet sig in i hur det skulle vara att vara kung och drottning.

– Det ser ju ut som att vi typ står och vinkar till kamerorna, det är helt sjukt. Du vet, man har dansat i sex timmar och så öppnar nån de där gigantiska fönstren. Inte en själ är vaken när man tittar ut. Det är inte ens en duva ute, säger Molly Sandén senare till Nöjesbladet.

Så då passade kärleksparet på att öva sina allra mest träffsäkra kungliga vinkningar.

– Vi såg ingen. Så man stod där och låtsasvinkade som att så här känns det att bo här. Så lyckades ni fånga det på bild. Sjuk tajming.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Molly och Danny på slottet.

JUNI – Vikander gör succé

Alicia Vikander och Michael Fassbender fångas på bild under ett nattligt besök i en närlivsbutik vid Stureplan i Stockholm.

Romansen med Hollywoodstjärnan har fyllt skvallerspalter över världen, men kärlekslivet har definitivt överskuggats av Alicia Vikanders internationella genombrott, med bland annat två Golden Globe-nomineringar i nästa års gala för sina roller i ”The Danish girl” och ”Ex Machina”.

Men delar av hennes internationella succé har förvägrats den svenska publiken. Hyllade ”Ex machina” gick inte ens upp på bio i Sverige. Trots att hon själv erbjudit sig att marknadsföra den.

– Jag ville verkligen att den skulle visas hemma. Jag erbjöd mig att göra PR. Jag sa att jag kunde komma dit och presentera filmen och gå på vilken premiär som helst, har hon sagt till Nöjesbladet.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Alicia Vikander och Michael Fassbender i Stockholm.

JULI – Kungen hyllar Härenstam

Den folkkära underhållaren Magnus Härenstam sörjs av hela landet och på begravningen visar även kung Carl XVI Gustaf och drottnings Silvia sin respekt.

– Magnus Härenstam var en god vän och en fantastisk underhållare med äkta och ärlig humor och han uppskattades av människor i alla åldrar. Han var det goda skämtets mästare, hälsar kung Carl XVI Gustaf till Aftonbladet efter att vännen gått bort.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Magnus Härenstams begravning.

JULI – Kärringkånk med Lena Ph

Vanligtvis medieskygga Lena Philipsson förvånar alla när hon och dåvarande pojkvännen Pierre Leander ställer upp i den finska klassikern VM i kärringkånk. Det blir en hedervärd tolfteplats i den galna tävlingen, men kärleken räcker inte lika långt och under hösten meddelar paret att de går skilda vägar.

Foto: LEHTIKUVA/TT NYHETSBYRÅN
Pierre Leander kånkar på Lena Philipsson.

JULI – Aftonbladet hyllar Broberg

När ordlekarnas mästare Robert Broberg dör i juli hyllas han av Aftonbladets tidningsmakare med en förstasida där bara stjärnan själv är i färg. Allt annat går i blekt grått. Rubriken? En ordvits så klart.

Aftonbladets pappersupplaga 22 juli.

AUGUSTI – Rockbjörnensuccé!

Aftonbladets musikpris Rockbjörnen slår alla publikrekord när omkring 15 000 samlas i Kungsträdgården i Stockholm för att följa galan under ledning av Frida Söderlund och Oscar Zia. Och Måns Zelmerlöw utses till ”den nya Kungen av Kungsan” när han tar hem pris för både årets manliga artist och årets svenska låt.

Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Måns Zelmerlöw blev nya kungen i Kungsan.

AUGUSTI  – Allsångsavhopp

Petra Marklund ler inför kamerorna trots den upprepade kritiken. Mindre än två timmar senare har hon meddelat miljonpubliken att hon efter två år hoppar av Allsång på Skansen och lämnar över stafettpinnen till nästa programledare. Trots att SVT försöker mörka kan Nöjesbladet kort därefter avslöja att Sanna Nielsen tar över programmet 2016.

Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
Petra Marklund sa hejdå till allsångspubliken.

SEPTEMBER – Hjälper flyktingar

Flyktingkatastrofen har nått Sverige och Kjell Bergqvist är en av tusentals svenskar som bestämmer sig för att försöka hjälpa. Under lediga stunder rycker han in som volontär och under en period pendlar han till Göteborg för att kunna hjälpa så många som möjligt av de nyanlända vid centralstationen. I Stockholm hjälper han också till vid flyktingmottagningen på Nobelberget.

Foto: LOTTE FERNVALL
Kjell Bergqvist hjälper till vid en flyktingmottagning.

OKTOBER – Nakenselfie i ”Idol”

När Jason Derulo drar av sig kläderna och visar upp sin vältränade överkropp under sitt framträdande i ”Idol”-studion vill Per Lärnström inte vara sämre. Inför en förbryllad världsstjärna sliter programledaren av sig skjortan för en barbröstad selfie tillsammans.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Pär Lernström och Jason Derulo i ”Idol”-studion.

OKTOBER – Bieber bryter samman

Det pressade schemat under Justin Biebers marknadsföringsturné tar ut sin rätt under stjärnans Oslobesök och han får ett mindre nervsammanbrott på scenen och skäller ut tonårsflickorna i publiken innan han stormar av scenen för att inte återvända.

Efter att bara ha framfört en låt hämtar han en trasa för att torka upp vatten som han spillt ut på scenen, men flickornas iver över att vara nära sin idol gör att han inte kan närma sig scenkanten utan att de rycker och sliter i honom och trasan. Till slut flippar Bieber, ställer sig upp och skriker åt publiken och lämnar sen konserten.

Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX
Justin Beber torkar scenen.

NOVEMBER – Årets julvärd blir en fullträff

Gina Dirawi presenteras som årets julvärd i SVT och genast fylls sociala medier med näthat.

Men på julaftonskvällen kunde en lättad programledare pusta ut med en alldeles egen 5 plus-tröja efter att Aftonbladets läsare hyllat hennes insats.

Foto: AFTONBLADET TV
Gina Dirawi belönad med en fem plus-tröja.

NOVEMBER – Madonna i tårar i Stockholm

Dagen efter terrordådet i Paris stannar Madonna upp under sin konsert i Tele2 arena i Stockholm. Hon håller en tyst minut för offren och brister i gråt under ett känslosamt tal

– Jag känner mig trasig. Varför är jag här uppe på scenen och dansar när människor har förlorat nära och kära. Hur som helst är det här exakt vad de skyldiga vill. De vill tysta oss. Vi får inte låta dem få sin vilja igenom för oavsett hur mycket terror vi får utstå finns det alltid mer godhet i världen. Vi är här för att bevisa det, sa hon från scenen.

Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Madonna i Tele2 Arena i Stockholm.

DECEMBER – ”Star wars”-feber!

”Star wars”-feber råder åter över världen och regissören J.J. Abrams blir alldeles till sig när han får Aftonbladets specialmagasin om rymdsagan.

På svenska biografer är det bara Helena Bergströms ”En underbar jävla jul” som lyckas uppbåda något motstånd under premiärhelgen.

Foto: AFTONBLADET TV
Regissören J.J. Abrams med Aftonbladets ”Star wars”-bibel.