”Jag blir besatt när jag är kär”

Rooney Mara om varför hon känner igen sig i lesbiskt drama

1 av 4 | Foto: AP, the weinstein company
Nominerad till pris Rooney Mara och Cate Blanchett kan vi just nu se på svenska biogfrafer i dramat ”Carol”. Filmen är även nominerad till fem Golden Globe. Natten till måndag om en vecka får vi veta om Mara vinner en statyett för sin insats.
NÖJE

I ”Carol” faller Rooney Mara för Cate Blanchetts rollfigur.

Skådespelerskan från ”The girl with the dragon tatoo” uppger att hon ­kände igen sig i den ­lesbiska relationen.

– Jag blir också besatt när jag är nyförälskad, ­säger hon till Nöjesbladet.

Maras rollfigur kunde ­inte vara mer annorlunda än porträttet hon gav av Lisbeth Salander i David Finchers film.

I ”Carol” spelar hon en ung och timid butiks­anställd som ­faller för en överklassdam som håller på att skilja sig, men måste tänka på konsekvenserna för sitt barn. När kärleken besvaras ­hotas ­båda deras världar att slitas isär.

– Historien utspelas i New York på 1950-talet. Då var homosexualitet fortfarande olagligt, säger Mara när hon tar emot i en svit på ett hotell i Beverly Hills.

Filmen bygger på Patricia Highsmiths roman ”The price of salt” som gavs ut under pseudonym 1952, eftersom ämnet var så känsligt.

”Som en brottsling”

– Inför inspelningen pratade vi mycket om hur en älskares sinne påminner om en brottslings. Båda är besatta och allt handlar om att konspirera och planera.

– Varje person som varit nyförälskad borde känna igen sig. Jag gör det helt klart. Jag är precis likadan.

I ”Carol”, som nominerats till fem Golden Globe, låter sig Therese helt förändras av sin partner.

– Jag brukar inte klä mig annorlunda eller byta frisyr för att jag träffar någon, ­säger Mara som kan vinna pris för bästa skådespelerska.

– Men självklart förändras man. Det är själva ­grejen med att gå in i ett förhållande. Den dagen man slutar förändras eller förändras i annan riktning än sin partner, dör oftast förhållandet.

Mara, som den här dagen är på betydligt bättre ­humör än när hon i höstas lanserade sin förra film, ­jättefloppen ”Pan”, uppger att hon ännu inte funnit sin stora kärlek.

– Det är svårt i mitt jobb. Och då menar jag inte bara romantik utan också med vänskap. Det känns ­konstant som om jag ­missar viktiga saker när jag är ­borta på inspelningar - från födelsedagar till ­förlovningar.

”Pratat om att filma”

På hemmaplan borde hon mötas av förståelse. Också hennes lillasyster, Kate Mara, är skådespelare och har rönt stor uppmärksamhet för ­sina insatser i ”House of cards” och ”The Martian”.

– Vi har pratat om att ­ ­filma ihop. Men med ­”Carol” ­hade det inte funkat.

Hon skrattar.

– Det hade blivit för ­obekvämt.

NÖJESBLADET MÖTER

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Kate Mara.

Vem: Patricia Rooney Mara.

Var: På flådiga hotellet Four Seasons i Beverly Hills.

Varför: Lansering av ”Carol”, dramat om förbjuden kärlek.

Hur var hon: Hoppfull när det gällde chanserna att få fortsätta spela Lisbeth Salander.