Klipper i ”Trevligt folk” – efter olyckan

Wikingsson: ”Märkligt att ha med”

1 av 5 | Foto: CAROLINA BYRMO
”Det vore konstigt annars”, säger Fredrik Wikingsson angående att de har klippt om ”Trevligt folk deluxe” efter Patrik Anderssons olycka.
NÖJE

En ny scen spelas in och material klipps bort.

Kanal 5 justerar Filip och Fredriks ”Trevligt folk deluxe” – efter Patrik Anderssons allvarliga bilolycka.

– Det enda vi lutar oss mot när det gäller detta är att Patrik sett serien i höstas och älskade den, säger Fredrik Wikingsson till Nöjesbladet.

Strax före jul drabbades integrationsprojektets initiativtagare Patrik Andersson av akuta hjärtproblem under en bilkörning, med en olycka som en följd. Sedan dess har han vårdats på sjukhus.

Den 14 januari har dokumentärserien ”Trevligt folk deluxe” premiär i Kanal 5. Där han förekommer som en av de bärande personerna.

Efter den tragiska händelsen har kanalen både klippt i tv-serien och ska spela in nytt material, berättar Fredrik Wikingsson.

– Vi har gjort någon omklippning, och det ska finnas en komplettering där vi tar upp vad som har hänt. Det vore konstigt annars eftersom det är ingen tvekan om att Patrik är huvudperson. Det enda vi lutar oss mot när det gäller detta är att Patrik såg serien i höstas och älskade den. Jag kan med fog säga att han hade tyckt att vi är idioter om vi hade skjutit på visningen, säger Fredrik Wikingsson.

I en ny inledning ska Filip Hammar och Fredrik Wikingsson förklara vad som har hänt, och att de visar serien ändå för att de tror att Patrik Andersson skulle vilja det.

”Befinner sig på sjukhus”

En scen som tas bort kommer tidigt i serien, och är en förhandstitt av något som skildras i ett senare avsnitt.

– I början av avsnitt nummer ett råkar Patrik befinna sig på ett sjukhus och då kändes det dumt att ha med eftersom det inte handlar om honom, utan det handlar om hans pappa. Det var helt enkelt märkligt att ha med. Man får vara extra fingertoppskänslig. Vi har haft en bra dialog mellan Kanal 5 och familjen. Jag är helt säker på att Patrik skulle säga "sänd skiten, det är ju fantastiskt", säger Wikingsson.

Han berättar under måndagens presskonferens, för ”Trevligt folk deluxe”, i Borlänge att han ska träffa sin vän på sjukhuset samma dag.

– Vi ska träffa honom i eftermiddag om det funkar. Det är väldigt, väldigt sorgligt. Vi håller alla tummar för att han ska krya på sig.

Wikingsson vill inte spekulera om Anderssons tillstånd.

– I vanliga fall är jag och Filip väldigt snackiga kring det mesta. Men här har vi verkligen tänkt efter, för man vill inte säga något dumt. Det är så många människor i hans familj som har suttit vid hans sida. man vill inte komma in och babbla om honom. Jag håller bara tummarna för att han ska bli bra, säger han.

Wikingsson kallar Patrik Andersson för ”förmodligen den mest inspirerande människa han har träffat”.

– Det är inte alla som kommer på att dra igång en sådan här grej. Människor som drar igång och gör grejer förändrar, säger han.

”Varit jävligt vemodigt”

Wikingsson berättar om sin och Filip Hammars oro för vännen.

– Det har varit jävligt vemodigt, säger han.

”Trevligt folk deluxe” är en fördjupning av biofilmen, som har utökats till fem avsnitt.

– Det finns ganska mycket i den här serien som är starkare och bättre än mycket av det som är i filmen. Men när man gör en film kände vi i klipparbetet att det inte får bli för spretigt. I tv-serien kan man ge sig iväg på stickspår som vi kände i klipprummet att man inte kan ha med i filmen, säger Wikingsson.

ARTIKELN HANDLAR OM