Hela London sörjde David Bowie

”Han känns som en nära vän”

1 av 15 | Foto: PETER VAN DEN BERG
Utanför huset i Brixton där David Bowie föddes.
NÖJE

LONDON. I London föddes han – och blev en stjärna.

Under måndagen sörjde hela staden David Bowie.

– Folk verkar kunna känna igen sig så mycket i hans musik att han känns som en nära vän, säger fanet Joe Holsgrove, 21.

Han föddes i Brixton, växte upp i förorten Bromley och förvandlades i de legendariska studiorna kring Denmark Street till en världsartist. Under måndagen sörjde hela London David Bowies död.

– Det är en stor chock. Jag hade hört rykten om att han inte var vid god hälsa, men det är en enorm förlust, säger fanet Jane Palm-Gold.

Hon och vännen George Skeggs, 73, har kommit till Heddon Street, den lilla bakgatan från Regent Street där det klassiska omslaget till ”Ziggy Stardust”-skivan togs, för att ta farväl av Bowie.

– Jag gillar hans musik, men framförallt älskar jag att han stod för individualism. Han visade folk att man kunde vara olika och inte behövde kopiera andra, säger George.

Sista farväl

Låten ”Starman” ekar ur högtalarna medan tv-stationer från hela världen sänder live framför den lilla dörren som legendaren en gång poserade framför.

Samtidigt trängs Londonborna för att ta ett sista farväl av Bowie, som på söndagskvällen dog i cancer. Skivomslag, ljus, Bowie-masker och ett sminkpaket syns i det växande blomberget. Andy P, 54, har lämnat en stjärna med en lampa i.

Han öppnar en burk vodka-cola och pratar med gråten i rösten.

– Jag har följt honom sedan jag var 11 år gammal. Han fick mig att börja på konserter, färga mitt hår och börja spela gitarr. Så nu ville jag bara komma ner till alla andra Bowie-fans och hylla honom, säger han.

”Känns som en nära vän”

Folk i alla olika nationaliteter och åldrar strömmar förbi. Joe Holsgrove, 21, lämnar en blombukett.

– Det är otroligt hur så många kan älska någon som de inte känner så mycket. Folk verkar kunna känna igen sig så mycket i hans musik att han känns som en nära vän, säger han.

– David Bowie var en sådan ikon, så enormt inflytelserik i alla konstformer. Han hade en sådan förmåga att vara originell, spränga nya gränser och fortsätta chocka folk även om han passerat 60.

Synonym med Denmark Street

På andra sidan Soho ligger den klassiska musikgatan Denmark Street. Här skrev Elton John hiten ”Your song”. Här har Rolling Stones och Beatles spelat in skivor. Här köper Noel Gallagher sina gitarrer. Och här bodde Bowie ett tag i slutet på 60-talet i en gammal skåpbil – för att kunna få de rätta kontakterna i branschen.

– Han var en av många stora artister som är synonyma med denna gata och det är extremt ledsamt, säger Paul Waller, 37, som jobbat i en av musikaffärerna sedan han var 14.

– Vi är alla chockade. Han växte upp i Bromley, som jag kommer ifrån, och på Youtube kan man se honom gå runt här på gatan.

Dansade till ”Ziggy Stardust” som femåring

Utanför Bowies födelsehus i Brixton har fans lämnat blommor och hyllningar och tänt ljus. Legendariska konsertlokalen Brixton Academy har skrivit ”David Bowie – för alltid vår hjälte” ovanför taket. Men den största gruppen sörjande har samlats vid den stora Bowie-väggmålningen vid tunnelbanestationen ett stenkast bort. Vissa har, precis som Bowie-ansiktet på bilden, målat den ikoniska röda blixten i ansiktet.

– Jag tycker att det är fantastiskt att se folk av olika nationaliteter och åldrar som samlas här, säger Isabel Adomakoh Young, 21.

Hon minns hur hon som femåring dansat till ”Ziggy Stardust” eftersom hennes mamma varit ett stort fan.

– Han var en av de tidigaste kontakterna jag hade med det underliga – att vara en utomstående och att vara modig, säger hon.

– Först var jag jätteledsen och grät med min mamma, men sedan kom jag ner hit och hörde hans musik och då blev jag bara stolt och glad. Hans musik handlade ju mycket om att höras och synas – så det känns som att han kanske bara skrattar åt oss som står här och är ledsna nu när han själv återvänt till sin egen planet.

Gatufest till Bowies ära

Och måndagen är inte bara en sorgedag för ”Let’s dance”-sångaren. Lokala pubar i Brixton arrangerar Bowie-kvällar och på kvällen hålls en gatufest i området. På Facebookeventet, som över 4 000 personer tackat ja till, står det: ”Bowies tid på denna jord är kanske över, men han lämnade oss med en massa grym musik. I dag är en dag att samlas och fira.”

David Bowies London

Platserna

23 Heddon Street

Här ska Bowies utomjordiska alterego Ziggy Stardust ha landat. Det var också här som det legendariska omslaget till skivan döpt efter honom togs en januaridag 1972. Exakt 44 år senare samlades fans vid plakatet på väggen för att hylla Bowie efter hans död.

Denmark Street

I slutet på 60-talet kom David Bowie till den klassiska musikgatan för att bo i en skåpbil och knyta branschkontakter. Han sågs ofta i Gioconda Café på nummer 9, där restaurangen Flat Iron nu ligger. Även Elton John började sin karriär som springpojke här – och skrev senare hiten ”Your song” på gatan.

40 Stansfield Road

Här föddes David Bowie.

Brixton t-bana

Mittemot tunnelbanan i Brixton avtäckte gatukonstnären Jimmy C 2013 en stor väggmålning av rocklegendaren och den lokala hjälten.

Bromley

Bowies familj lämnade tidigt Brixton och flyttade till förorten Bromley i sydöstra London. Här pluggade han konst, musik och design, blev introducerad till jazzmusik, lärde sig spela saxofon och formade som 15-åring sitt första band. Här gifte han sig även 1970 med Angie Bowie.

ARTIKELN HANDLAR OM