Johan Renck visste att Bowie var sjuk

1 av 3 | Foto: TT
Renck kände till att Bowie var sjuk.
NÖJE

David Bowie höll cancern hemlig för nästan alla. Beskedet om hans död slog därför ner som en bomb världen över.

Nu bekräftar Johan Renck, som regisserade superstjärnans sista musikvideo, att han visste om sjukdomen.

– Det färgade naturligtvis våra samtal och vårt arbete, skriver han i ett inlägg.

I går vaknade världen till det sorgesamma beskedet att David Bowie dött. Detta efter en längre tids kamp mot levercancer, något han hållit hemligt i 18 månader.

Bara dagar tidigare, i fredags på sin 69:e födelsedag, släppte han studioalbumet ”Blackstar”. Dagen innan det sin allra sista musikvideo ”Lazarus”, där han ligger i en sjukhussäng och sjunger ”Look up here – I’m in heaven”, ”Titta upp hit – jag är i himlen”.

Många har inte oväntat läst in det som ett avsked till hans fans, en storslagen sorti från en artist och superstjärna som aldrig upphörde att överraska.

Bowies producent Tony Visconti bekräftade senare på måndagen att sångaren betraktade albumet och videorna som en avskedsgåva till fansen.

”Inte kapabel att ta in det”

Nu bekräftar svenske Johan Renck, som regisserade videon, att han kände till att David Bowie var sjuk under inspelningen.

– I juli berättade du för mig att du var sjuk. Vi snuddade aldrig riktigt det igen förutom när du drog morbida skämt. Det färgade naturligtvis våra samtal och vårt arbete men jag var inte kapabel att ta in det, skriver han i ett inlägg på Instagram.

I stället arbetade de på och avslutade världsstjärnans sista hälsning, ett jobb som Johan Renck beskrivit som fantastiskt och roligt och sagt tog omkring ett halvår.

I inlägget som publicerades under gårdagen berättar han också att han drömt om Bowie.

– I natt drömde jag att jag stötte ihop med dig utanför en sunkig byggnad i djupaste Brooklyn. ”Jag trodde att du var död!”, utbrast jag. ”Vem har sagt det?", svarade du med sitt smittsamma leeende. ”Världen. Världen sa det till mig!”. Då log du ännu bredare och sa ”åt helvete med dig, världen”. Jag vrålade och vi skrattade. Du högre än jag.

Spekulationer om ett sista meddelande

Varför David Bowie höll sin sjukdom så hemlig är en gåta som ännu kantas av spekulationer.

– Han har inte pratat med omvärlden av ett skäl antar jag, så jag vill egentligen inte säga... jag är ju inte hans röst utåt på något sätt, men samarbetet med honom var fantastiskt, säger Johan Renck i en intervju med SVT.

I efterdyningarna av hans bortgång har en del också börjat twittra om David Bowie, utöver musikvideon till "Lazarus”, lämnade ännu ett budskap. Det sista kontot som hans officiella Twitter-konto började följa råkar nämligen vara ett vid namn Gud, eller @TheTweetOfGod. Det ska sägas att det är oklart om Bowie själv eller någon annan administrerade kontot samt när det andra kontot började följas.

David Bowie dog i stillhet omgiven av sin familj söndagen 10 januari, meddelade familjen på måndagen i ett Facebookmeddelande.

Johan Renck har även regisserat musikvideon till låten ”Blackstar”, från artistens 27:e och sista avskedsalbum med samma namn.