Spådomen: Vikander får två nomineringar

1 av 2
Alicia Vikander i ”The Danish girl”.
NÖJE

Bästa kvinnliga huvudroll och bästa kvinnliga biroll - det är Oscars-nomineringarna som svenska stjärnskottet Alicia Vikander har att vänta imorgon.

I alla fall om man får tro The Hollywood Reporters prognos inför torsdagens presskonferens.

Det är huvudrollen i ”The Danish girl” och birollen i ”Ex Machina” som landat Alicia Vikander, 27, på listan av troliga nomineringar inför den 88:e Oscarsgalan i februari.

Aftonbladets filmrecensent Jan-Olov Andersson tror att Alicia Vikander har en hyfsad chans att bli nominerad, i alla fall i en av kategorierna. Enligt honom råder det viss förvirring om rollen i ”The Danish girl" verkligen är en huvudroll.

– Det kan bli så i värsta fall att hon får många röster på ”The Danish girl” i biroll, och många som huvudroll, men inte tillräckligt många för att bli en nominering i någon av kategorierna, säger han.

”Ex Machina” smalare

– Alicia Vikanders roll i ”Ex Machina” är egentligen en huvudroll, tycker jag. Men det är inte så många som har sett den, den är inte lika bred som "the Danish girl", säger Jan-Olov Andersson.

Scott Feinberg på The Hollywood Reporter har spått Oscars-nomineringar sedan 2001. Juryns tidigare avvägningar, pressmaterial, snackisar och subjektivt intryck är några parametrar han räknar in när han ställer sin prognos, en av de säkraste i branschen.