Stellan Skarsgård huvudgäst i SVT:s nya filmprogram

1 av 2 | Foto: SVT
Stellan Skarsgård och Fredrik Sahlin i ”Babel Bio”.
NÖJE

Klassiska ”Filmkrönikan” skrotades 2008. Och för första gången på sju år får SVT nu ett sprillans nytt filmprogram.

Huvudgäst i första avsnittet av ”Babel Bio” är skådespelaren Stellan Skarsgård, som bland annat berättar om sin roll i braksuccén ”River”.

Sedan ”Filmkrönikan” lades ner 2008 har det gapat tomt på ett filmprogram i SVT. I Sveriges Radio tystnar den här månaden även filmprogrammet ”Kino”.

Men cineaster och tv-fantaster kan nu glädjas åt ett helt nytt filmproram. I nya ”Babel Bio" kommer kritikern Fredrik Sahlin, tillsammans med tv-krönikören Parisa Amiri, nämligen att djupdyka i film och tv i totalt sex 45-minuterslånga avsnitt.

Berättar om nya rollen

I det första avsnittet gästar skådespelargiganten Stellan Skarsgård. Han berättar bland annat om sin specialskrivna roll i den brittiska succéserien ”River”, vilket är hans första huvudroll i en tv-serie sedan han gjorde "Bomb Bitt och jag" för 48 år sedan.

Rollen och serien har skrivits just för honom av den kända, brittiska manusförfattaren Abi Morgan.
– Det är bortskämt, säger Skarsgård i interjvun.

Han berättar hur de kom till honom med ett ofärdigt manus på 60 sidor som inte var färdigskrivet, men att han redan då tyckte sig kunna se att det hade något.

– Det är alltså polisserier, men det är ingen som egentligen brydde sig om själva polishistorien, utan det handlar mer om människorna. Abi Morgan skriver helt fantastiskt och bryr sig om varenda karaktär i serien. Alla blir tredimensionella och är beskrivna med väldig medkänsla och empati.

”Utmaning och ett nöje”

Karaktären ”River” som Stellan Skarsgård spelar är en svensk uppvuxen i England. Han tror sig kunna se och prata med de döda. Skarsgård beskriver honom med värme och som en karaktär som är ”sjuk i huvudet”.

– Det är både en utmaning och ett nöje. Genom att han är privat med de här manifesten som han kallar människorna han ser så behöver han inte skydda sig. Och att spela en människa som är väldigt oskyddad är intressant.

Förutom det pratar han om skådespeleriet och hur det går ihop med att vara pappa till åtta barn, vilka han ibland tar med på filminspelningar.

– Sen -89 då jag slutade på Dramaten har jag varit hemmapappa i åtta månader om året i stort sett. Men tar jag ju med dem också, och deras vänner för om man tar med familjen så måste man ta med vännerna också för annars blir de tokiga. Rekordet var nog när vi filmade i Rom en film så hade jag totalt under inspelningen 43 svenskar med mig, berättar han.

"Initerade och roliga samtal”

Programformatet i ”Babel Bio” liknar SVT:s bokmagasin ”Babel" och kommer även att låna dess studio. Precis som systerprogrammet kommer intervjuer att varvas med porträtt och tv-krönikor.

– Man kan vänta sig initierade, roliga och lustfyllda samtal med personerna som gör de tv-serier och filmer som vi älskar att titta på och prata om, säger projektledaren Marie Nyleröd.

I det första avsnittet avhandlas också guldbaggenomineringar inför den stora filmgalan på måndag 18 januari. Detta tillsammans med regissör Peter Grönlund och Malin Levanon, personerna bakom filmen "Tjuvheder" samt skådepelaren och komikern Shima Nivararani.

Programeldaren Fredrik Sahlin har tidigare uttyckt behovet av minst ett filmprogram. Han beskriver Stellan Skarsgård som en drömgäst och tycker att det är ett mycket starkt första avsnitt med många begåvade branschpersoner.

– Stellan Skarsgård är en av de bästa man kan intervjua. Han är varm, begåvad och kan formulera sin begåvning. Han är sig själv och berättar alltid någonting nytt, säger Fredrik Sahlin.

"Babel Bio" sänds i kväll onsdag klockan 20.00 i SVT2.