Fick ändra ”Stjärnorna på slottet” i sista sekund

SVT kommer att göra ändringar i Sauks avsnitt

1 av 3 | Foto: SVT
Här är reklamtröjan.
NÖJE

SVT skulle ha gjort smygreklam på bästa sändningstid.

Men i sista stund meddelar kanalen att de gör justeringar i lördagens program.

– Vi vill absolut inte att något ska uppfattas som produktplacering, säger Petter Bragée som är programchef på SVT i Malmö.

Det faller inte alla på läppen - men skådespelaren Stefan Sauk, 60, älskar både surströmmingsmacka och fallskärmshopp.

Efter frukost i det fjärde programmet av SVT:s "Stjärnorna på slottet" är det hans tur att underhålla de andra deltagarna. Då faller en person från himlen - en fallskärmshoppare med ett klubbnamn tydligt tryckt på tröjan, inför programmets runt 1,3 miljoner tittare.

– Du vet, det kommer en hoppare från skyn och dammar ner. Hon hade en tröja med loggan, och det är inget som vi kunde styra över. Det var "one shot", säger Stefan Sauk till Aftonbladet.

Namnet på klubben nämns sedan när stjärnorna pratar om aktiviteten. Det är en fallskärmsklubb som säljer hopp till privatpersoner.

Prislappen: runt 2000 kronor per tillfälle.

”Ingen kommersiell verksamhet”

Till middag bjuds på surströmming från en tillverkare där Stefan Sauk har titeln förste provsmakare. I slottsköket öppnar han och köksmästare Ulf Wagner en bag med buckliga burkar som Stefan Sauk haft med sig, och Sauk förklarar tillverkningsprocessen i detalj.

Till Nöjesbladet säger Stefan Sauk att produktionen pratade om surströmmingen under inspelningen, men att placeringen inte var någon fara då märket inte finns att köpa i butik.

– Det är ingen kommersiell verksamhet, det är en bygdegårdsförening som gör för eget bruk, säger Stefan Sauk.

På middagsbordet i ligger en flagga med tillverkarens logga, istället för duk.

”Får fundera ett varv till”

SVT:s programchef i Malmö, Petter Bragée, reagerade inte på placeringen när han kollade genom programmen första gången. Men han oroas av att Aftonbladet tar upp det.

– Vi får tillfälle att fundera ett varv till. Vi vill absolut inte att något ska uppfattas som produktplacering. Jag funderar just nu på om man ska få säga så eller inte. Det är möjligt att vi gör en omklippning på det, säger Petter Bragée.

Senare meddelar han att avsnittet kommer att justeras.

”Vi gör ett par små justeringar för att undvika att något kan uppfattas som gynnande”, skriver Petter Bragée i ett sms.