Norrländsk surströmmingsilska mot kvällens ”Stjärnorna på slottet”

Surströmmingsakademien rasar mot SVT:s omklippning

1 av 8 | Foto: PRIVAT
Ulf Lindgren
NÖJE

SVT klipper ner Stefan Sauks surströmmingsfest.

Det har retat gallfeber på Surströmmingsakademien i norrländska Kallax.

– Om man inte kan visa Grand Kallax surströmming, vad fan ska man kunna visa då?, frågar Ulf Lindgren i föreningen.

Reklamen blev för mycket för SVT.

Bara timmar innan veckans avsnitt av ”Stjärnorna på slottet” omarbetar SVT ännu programmet.

Förutom nämnandet av en fallskärmsklubb redigerar kanalen även om ett parti där Stefan Sauk öppnar och berömmer en burk av en lokal surströmmingsvariant tillverkad i Kallas, sydväst om Luleå.

– Den har en smeksam doft. Det rinner längs med hörntänderna, jag blir så jävla sugen, säger Stefan Sauk, tar en tugga av en surströmmingsrulle och njuter med eftertryck.

Surströmmingen produceras av den lokala föreningen Surströmmingsakademien, med tusen burkar som alla säljs lokalt i Kallax, och inte i någon stor skala. Ändå väljer SVT att redigera om inslaget.

– Det är inte produktplacering eftersom den inte säljs, men vi har försökt minska risken att det ska kunna uppfattas så ändå, säger Petter Bragée, SVT:s programchef i Malmö.

”Vi är jättebesvikna”

Ingreppen i programmet skapar bestörtning i Norrbotten.

– Jag fattar ingenting, vi är jättebesvikna på SVT här i Kallax, man undrar ju... om man inte kan visa vår surströmming, vad fan ska man kunna visa då? Då kan man inte visa tre kvinnor som bakar bröd i en bagarstuga heller. Var fan är vi på väg?, säger Ulf Lindgren i Sturströmmingsakademien.

– Vi gör tusen burkar som försäljs till Kallaxbor, och man måste boka på en lista. Den är inte kommersiell, den säljs inte i butiker. Den är till för kulturen, att skapa och utveckla traditionen surströmming, det har vi hållit på med i 25 år.

I kväll dukar 40 föreningsmedlemmar upp till surströmmingsfest i hembygdsgården för att se programmet.

Nu grumlar SVT:s beslut festyran.

– Jag har varit i SVT:s morgonsoffa hur många år som helst och pratat, senast vid surströmmingspremiären. Vi tycker att surströmmingstraditionen är en av de djupaste traditioner som Sverige har kvar och är värd all den uppmärksamhet den kan få särskilt i dessa tider är det mesta handlar om olika typer av elände.

Inte kommersiellt

SVT:s Petter Bragé försäkrar att surströmmingsmomentet som sådant kommer finnas kvar. Alla närbilder på burken ska dock vara borttagna och Stefan Sauks omdömen ska ha redigerats.

– Det är någon nedkortning här och där, säger Petter Bragée.

Ulf Lindgren tycker att omredigeringen av programmet är överdriven.

– Jag blir ungefär lika besviken som när Stefan Löfven och regeringen åt kräftor på surströmmingspremiären, jag menar, svensk kultur. Alla har rätt att göra fel naturligtvis, jag träffade honom nyligen och bjöd in honom till nästa surströmmingspremiär.