Här är nya reglerna i ”Svensktoppen”

Nöjesbladet avslöjar: Låtarna kastas ut efter ett år

1 av 5 | Foto: NATANAEL JOHANSSON
”Du är min man” med Benny Anderssons Orkester och Helen Sjöholm har legat på listan i 278 veckor.
NÖJE

”Svensktoppen” i P4 får nya regler.

Från och med i dag får låtarna endast stanna på topplistan i ett år.

– Det kommer att kännas jättekonstigt, säger Carolina Norén som är programledare och producent.

Nu ändras reglerna i Sveriges Radios långkörare ”Svensktoppen” i P4. Låtarna får ett bäst före datum och kommer att tvingas bort från listan efter 52 veckor.

– Vi vill ha en större rotation och få in mer ny musik. Av de tio låtarna som ligger på listan kommer fyra att få lämna efter programmet. Magnus Uggla och Mando Diao har legat på listan i över tre år. Sen är det Laleh och First Aid Kit som har legat i ungefär ett och ett halvt år, säger Carolina Norén som har varit programledare för ”Svensktoppen” sedan 2007.

”Det är lite blandade känslor”

Hon berättar att det är med blandade känslor som låtarna får lämna.

– Det kommer att kännas jättekonstigt. Varje söndag i tre års tid har jag presenterat Mando Diao och Magnus Uggla, det är lite blandade känslor. Det kommer att kännas både tomt men samtidigt spännande framöver, säger hon.

Daniel af Klintberg som är chef för underhållningsredaktionen på Sveriges Radio menar att man kommer att hitta äldre musik på P4 även framöver.

– I P4 spelar vi mycket äldre musik också men ”Svensktoppen” är en lista som ska spela aktuell musik. En låt kommer att ligga i ett år om den är högt älskad och äldre låtar kommer man att kunna höra i P4:s övriga utbud. 

Är lyssnarna öppna för förändringar?

– Det är nog olika. Svensktoppen har funnits i över 50 år och det är väldigt sällan det görs stora regeländringar, senast var någon gång på 80-talet. Innan dess hade man tidsbegränsning men vi tror ändå att det här är det bästa för programmet och för lyssnarna, säger han.

”Vi får se hur lyssnarna reagerar”

Regeländringen är ett resultat av ett längre utvecklingsarbete. För omkring ett år sedan fick lyssnarna komma till tals om rotationen på topplistan via en omröstning. Majoriteten ansåg att det inte skulle finnas någon tidsbegränsning och ”Svensktoppen” körde på som vanligt men trots det införs nu alltså 52-veckorsregeln. 

– Vi får se nu hur lyssnarna reagerar. Det kommer säkert bli som när vi hade omröstningen, att de är både för och emot. Men det känns som att många tycker att det vore roligare med lite mer ny musik. Det är också Sveriges Radios uppdrag, att spegla ny musik så det känns viktigt att göra den här förändringen, säger Carolina Norén.

Är ni inte oroliga att tjusningen med programmet går förlorad?

– Jo, jätteorolig. Anledningen till att vi gör den här förändringen är oron för att lyssnarna ska tröttna, att listan inte ska kännas aktuell och det är det vi har suttit och utvärderat, vilket ben vi ska stå på. Nu har vi bestämt att det ska kännas mer aktuellt och att man ska kunna se tillbaka, att om tio år ska man kunna se vilken låt som var mest aktuell det här året, säger hon.

”Svensktoppen” sänds i dag klockan 11.03 i P4.

FAKTA

”Svensktoppen”

– Skulle lyssnarna bli fruktansvärt missnöjda så kommer vi att ta till oss det men då får vi göra en ny utvärdering. Nu följer vi den här regeln. Nu får vi se om lyssnarna blir nöjda men jag tror att det kommer bli bra, säger programledaren Carolina Norén om den nya 52-veckorsregeln.

Flest veckor på ”Svensktoppen”:

1. Du är min man
Benny Anderssons Orkester med Helen Sjöholm
278 veckor
2004-2009

2. Om du lämnade mig nu
Lars Winnerbäck & Miss Li
239 veckor 
2007-2012

3. Strövtåg i hembygden
Mando Diao
167 veckor
2012-2015

4. Jag och min far
Magnus Uggla
161 veckor
2012-2015

5. Håll mitt hjärta
Björn Skifs
142 veckor
2003-2006

Ettor på ”Svensktoppen” – sammanlagda veckor

1. Strövtåg i hembygden
Mando Diao
86 veckor,
2012-2015 

2. Du är min man
BAO! med Helen Sjöholm
66 veckor,
2004-2009

3. Guldet blev till sand
Peter Jöback
36 veckor,
1997-1999

4. When you tell the world you’re mine 
Agnes & Björn
35 veckor,
2010-2011

5. Jag och min far
Magnus Uggla
34 veckor,
2012-2015

Flest antal låtar på listan

1.Sten & Stanley/Sten Nilsson
61 melodier

2. Sven-Ingvars
54 melodier

3. Vikingarna
44 melodier

4. Ann-Louise Hanson
42 melodier

5. Hootenanny Singers
40 melodier

ARTIKELN HANDLAR OM