”Jag kan höra hans röst inom mig”

1 av 8
Kjell blev 72 år gammal.
NÖJE

I söndags gick radioprofilen Kjell Alinge, 72, bort.

Minnena från Kjell har inte bleknat hos kollegorna och lyssnarna.

– Han var radioröstens Frank Zappa, säger vännen Claes af Geijerstam.

Kjell Alinge lämnade sorg bland såväl lyssnare som kollegor. Lennart Wretlind, Alinges kompanjon under radiosuccén Eldorado, träffade Kjell redan på 60-talet.

– När Kjell Alinge började på radion var många ängsliga. ”Kan man släppa in en sån rebell?” var det många som tänkte, säger han.

– En gång fick jag frågan ”Är inte han tokig?” då svarade jag att nej, han är smart och väldigt begåvad, jag vill gärna höra hans program i radion.

”Lät som tända ljus”

Wretlind beskriver Kjell som en person som under hans tid i radion fick studion att låta som om den hade tända stearinljus, när den egentligen innehöll kalla lysrör.

– När vi sände Eldorado hade Kjell ett motto för programmet och det var ”vi sänder i siden”, som i sidentyg. Där i början på åttiotalet handlade allt mycket om progg och skulle gärna vara grå betong. Kjells idé var att skapa ett program som var glittrande och skönt, säger han.

”Var väldigt bestämd”

Innan Lennart Wretlind och Kjell Alinge gjorde radiohistoria tillsammans, hade de varsitt program på Sveriges Radio. När de senare skulle börja jobba tillsammans hade Kjell ett krav.

– Han brukade kalla oss för grabbarnas radio, då det nästan enbart var män som lyssnade på oss. Kjell var väldigt bestämd i sina idéer och bestämde att Eldorado skulle ha lika många manliga lyssnare som kvinnliga. Och vi lyckades med det.

– Självklart när man gör något nytt är det alltid någon som blir trampad på tårna, men Kjell var noga med att man fick bara jobba med programmet om man trodde på sidenidén. Vi har haft många bra stunder tillsammans.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö minns radiopratarens musikkunskap och hans engagemang för yrket.

– Han var engagerad i Sveriges Radio väldigt länge, även efter han slutat. Det har betytt mycket för mig som vd, säger hon.

”Var jättehärlig”

Claes ”Clabbe” af Geijerstam minns hur han brukade möta Kjell Alinge i korridorerna i Sveriges radio.

– Han var världsmästare på associationer till ord. Man kunde möta Kjell i korridorer på Sveriges Radio och säga ”Hej, så märkligt att du har den där slipsen upp och ner idag” och få tillbaka ett helt omöjligt konstigt svar, som man sedan gick och skrattade åt resten av dagen. Han var jättehärlig.

Clabbe beskriver Kjell som en radiopersonlighet med en gåva, som många inom branschen eftertraktar.

– Kjell hade en egenskap, när han sagt tre ord, väntade man spänt på det fjärde. han kunde bygga upp en miljö med mycket få ord. Han var radioröstens Frank Zappa. Han lämnade oss alldeles för tidigt.

Henrik Schyffert skriver på sin Facebook-sida hur han arbetade intill Alinge som 14-åring på ”Eldorado”.

”I rummet bredvid satt Kjell Alinge. Han var den tuffaste och fräckaste radiopersonen av alla.”

Sångerskan Lisa Nilsson uttrycker sin sorg på Twitter.

”Tomrummets omfattning efter honom är svårligen greppbart. Unik, underbar, begåvad, begränsad. Tack för allt!! ALLT!”

ARTIKELN HANDLAR OM