Marika Lagercrantz växte upp i skuggan av männens framgångar

”Berättelsen om den unga flickan fanns inte”

NÖJE

Marika Lagercrantz växte upp i ett mansdominerat hem.

I kvällens avsnitt av ”Stjärnorna på slottet” berättar hon om tiden som barn.

– Det var helt och hållet dominerat av män i kulturvärlden och samhället. Berättelsen om den unga flickan fanns inte, säger Marika Lagercrantz till Nöjesbladet.

I det sista avsnittet av SVT:s ”Stjärnorna på slottet” är det skådespelerskan Marika Lagercrantzs dag. Under frukosten berättar hon om hur det var att växa upp i bakgrunden av männens framgång och om sin frånvarande pappa.

Männen skulle bli författare och kvinnorna skulle gifta sig med begåvade män. Det fick Marika Lagercrantz tidigt lära sig.

– Det var väldigt svårt för mig för jag har ett sånt starkt uttrycksbehov. Jag tycker det är så smärtsamt, säger hon i programmet.

Under alla generationer har männen i familjen Lagercrantz skrivit om sina liv medan kvinnorna har stått i skuggan.

– Vi vet ingenting om kvinnorna. Så det är väldigt roligt att leva i den här tiden och förstå att de unga flickorna säger ifrån, säger hon.

Kulturvärlden och samhället var helt dominerat av män vilket gjorde det svårt för Marika att uttrycka sin egen kreativitet.

– Berättelsen om den unga flickan fanns inte. Jag läste med glödande intresse med en ficklampa under täcket, säger hon.

Frånvarande pappa

Som chefredaktör för Dagens Nyheter var Marikas pappa sällan hemma. Arbetet kom först och ledighet togs aldrig ut.

– Plötsligt förstod jag att det fanns pappor som var ute och lekte med sina barn. Jag hade någon vän som hade varit ute och tältat med sin pappa. Jag tyckte det var så konstigt, säger hon.

Tre gånger under sin uppväxt minns Marika hur hon uppgicks med sin pappa. Bland annat en gång då han tog med henne på en resa till Dublin.

– Jag vet inte hur mamma lyckades med detta konststycke, men för mig var ju det min första utlandsresa ensam med pappa.

Flörten från Sauk

Avsnittet berör även en annan man. Nämligen Stefan Sauk. När de övriga deltagarna frågar Marika Lagercrantz om hennes kärleksliv avslöjar Stefan att han under åren hört sig för om hon varit ”fri”.

– Jag är också nyfiken på det. Man känner ”wow, det här är en fantastisk kvinna. Går en sån fri?”, säger han till Marika.

Och flörten uppskattades av Marika, men besvarades inte.

– Jag är jättegift och lyckligt gift dessutom. Men jag blev väldigt smickrad över det. Jag visste inte om det. Men vi har varit gifta på film, säger hon.

Stefan Sauk förklarar för Nöjesbladet vad han menade med sin ”flört”.

– Med vissa människor känner man, oj, det där är en skön människa. Det är en komplimang till Marika, no more no less. På samma sätt som man kan tänka, vilken skön snubbe, hur kan han gå fri? Varför är han singel?

”Stjärnorna på slottet” sänds i Svt på lördag klockan 20.

ARTIKELN HANDLAR OM