Raseri mot Clarkson – efter elaka transhånet

Attackerar transungdomar och deras familjer

1 av 2 | Foto: AP/TT
Jeremy Clarkson.
NÖJE

Forna ”Top Gear”-mannen Jeremy Clarkson är ute och vevar igen.

Nu attackerar han unga transpersoner och deras familjer.

Det får transpersonen Zoe Pierce, 15, att rasa:

– Jag känner mig sviken, säger hon till Daily Star.

Bråken fick Jeremy Clarkson sparkad från BBC:s ”Tog Gear”.

Nu fortsätter den flamboyanta motormannen att skapa rubriker – genom att smutskasta transpersoner.

I sitt arbete som krönikör i Sunday Times vigde han i söndags sin text åt de människor som vill ”ändra sitt namn från Stan till Loretta”.

”Så vitt jag vet finner man bara män som vill vara kvinnor på Internet eller i nergångna delar av Bangkok. De kallades ladyboys och är enligt mig inget annat än punchlinen i en svensexeanekdot”, skriver han.

”Ska inte ta dem allvarligt”

Han menar att föräldrar till transpersoner som väljer att respektera sina barns könsidentitet ”ger efter för infall”:

”Jag vill söka upp dem och förklara att de är fria att leva ett galet liv, men de får inte – och detta ville jag understryka – ha möjlighet att förgifta sinnet hos ett barn. Barn har omöjliga drömmar, man ska inte ta dem allvarligt. Man tar dem inte till ett sjukhus när de är 10 och säger ’han vill vara en tjej, kan ni hugga av hans snorre?’”

Han menar sedan att transidentiteter är rena påhittet:

”Jag hörde att 650 000 personer i Storbritannien har ’problem’ med sin könsidentitet. Jag skakade bara på huvudet, eftersom det är ett faktum: det har de inte.”

Kräver ursäkt

De inskränkta kommentarerna har fått transcommunityt att reagera med avsky.

Transpersonen Zoe Pierce, 15, vill nu tillsammans med sin mamma Gill, 41, träffa Clarkson för ett samtal.

De kräver en ursäkt från honom och kräver att han sparkas från sin nya motorshow på Amazon efter de transfobiska uttalandena.

Zoe, tidigare Cameron, berättar för Daily Star, att hon alltid vetat att hon egentligen är tjej, och att hon kom ut som 13-åring.

Hon sårades av Clarksons ”förskräckliga” formuleringar.

– Jag är väldigt besviken på Clarksons sätt att uttrycka sig. Jag känner mig sviken över att en ”kändis” gör så osmakliga och sårande uttalanden om saker han tydligt inte har någon kunskap om.

”Skulle han stötta eller svika?”

Zoe själv blev lyckligare över att landa i sin könsidentitet.

– Om jag fick träffa honom skulle jag fråga vad han skulle göra om hans barn kom ut som transperson. Skulle han stötta eller svika? Är det inte bättre att ett barn är lyckligt, sig självt och vid liv än obekväm i sin egen kropp och i värsta fall självmordsbenäget?, säger hon till Daily Star.

Hennes mamma håller med.

– Detta är en lång process som ingen tar lätt på. Det handlar inte om att ”hugga av hans snorre”, som han sa. Jag tycker att Clarkson ska be om ursäkt till de unga personer och deras föräldrar hans text handlade om, och till hela transcommunityt i allmänhet.

ARTIKELN HANDLAR OM