Folkkäre skådespelaren drabbad av cancer

”Jag tänkte att det bara var en fettklump eller något”

1 av 3 | Foto: THOMAS JOHANSSON
Kjell Wilhelmsen berättar nu om cancerbeskedet och behandlingarna han är mitt uppe i.
NÖJE

GÖTEBORG. På måndag startar andra säsongen av SVT:s succéserie ”30 grader i februari”.

Så gott som varje dag i fyra år har Kjell Wilhelmsen, 48, fått glada hejarop från tv-tittare som älskar hans sorgliga rollfigur Glenn. Men privat är livet tufft för honom just nu.

– Jag är sjukskriven. Jag har cancer och är mitt uppe i cellgiftsbehandlingen, säger han till Nöjesbladet.

Uppåt 1,5 miljoner tittare följde år 2012 första säsongen av tv-serien som skildrade ett antal svenskar som av olika skäl drog till Thailand.

Maria Lundqvist spelade mamman i en familj som försökte sig på att driva en bungalowby i Phuket. Lotta Tejle var den hunsade hemmafrun som hade lyckats få med sig sin motvillige make (Kjell Bergqvist) på solsemester. Men mest berörda blev nog tv-tittarna av Kjell Wilhelmsens rollfigur Glenn.

När jag inför första säsongen mötte Kjell, sa han:

– Glenn är 45 år, tjock, mycket ensam och hittar en prostituerad i Thailand som han ska bli ihop med. Jag tänkte: Som Kjell Wilhelmsen, hur fan ska jag göra honom rättvisa? Jo, jag gör honom som ett barn, plockar fram de fina sidorna. Han är så naiv, han fattar inte. Han vill ha barn, han fattar inte att det bara handlar om pengar och sex. Han har ett jävla temperament, men också ett jättestort hjärta.

Mamman drabbad av cancer

Och som tv-tittarna älskade den naive, lite sorglige Glenn, och blev berörda av hans kärlekshistoria med Oh (Doungjai Hiransri) – som så småningom också visade sig vara en ”ladyboy”, en man.

– Glenn har breakat så mycket att nästan varje i dag i fyra år har jag fått höra saker som ”Åh, Glenn, är du inte på väg till Thailand snart?” eller ”Glenn, fryser du?”, den repliken är det ofta, säger Kjell när vi nu möts igen.

– Men allt är sagt med hjärta. Alla tycker om Glenn. Varför gör de det? Kanske för att de känner att de flesta har det ganska bra jämfört med Glenn. Och så finns det lite skämskudde och lite Nightingale-känsla, den där naiviteten Glenn har tycks gå rakt in i hjärtat på folk, de känner för honom, skulle vilja hjälpa honom. Jag tycker jättemycket om Glenn och om att spela honom.

Fast just nu spelar Kjell Wilhelmsen alltså ingenting. Varken framför tv- eller filmkameror eller på teatern.

– I somras fick min mamma, som är 80 år, bröstcancer. När hon kom hem från sjukhuset, berättade jag att jag hade en liten knöl kring högra bröstet, stor som en ärta.

– Nu går du till läkarna direkt, sa mamma. Så då gjorde jag det, strax efteråt fick jag veta att det var cancer som hade spritt sig till lymfkörtlarna. Jag fick ta bort högra bröstet och alla lymfkörtlar på högra sidan. Nu är jag mitt uppe i cellgiftsbehandlingarna, jag har fyra kvar, så det är inte alls klart. Det är jättejobbigt, förstås. Så jag orkar inte arbeta. Sista inspelningsdagarna av kommande SVT-serien ”Springfloden” genomförde jag med peruk.

Miste barn i magen

Mellan framgångarna som skådespelare, har Kjell genom åren råkat ut för åtskilliga motgångar privat.

– Ja, släng dig i väggen, Glenn, kan jag tänka – det är många käftsmällar man själv har fått.

För 18 år sedan gick Kjells syster bort i komplikationerna efter en lunginflammation, blott 42 år gammal.

Två år innan han gjorde första säsongen av ”30 grader i februari”, miste Kjell och hans hustru ett barn två veckor innan det skulle födas.

– Det dog i magen. Vi hade ett barn innan, Saga, det var det som räddade oss, kan man säga, för att man hade någonting att hänga upp sig på. Saga skulle till skolan, ha mat och så vidare.

Tanken på ett andra barn kändes inte särskilt realistisk. Men i Thailand, under inspelningen av serien, upptäckte de att hustrun, då 43 år, hade blivit gravid igen. Senare under hösten föddes dottern Mira.

– Hela den Thailandsresan blev som en revansch för familjen, säger Kjell.

Nu mår Kjell Wilhelmsens mamma bra. Och han kan se en slags märklig ironi i alltihop:

– Mammas cancer räddade mitt liv, kan man säga. Annars hade jag ju aldrig gått till läkaren med min knöl. Jag hade den i Thailand när vi filmade, jag tänkte att det bara var en fettklump eller något.

Nya säsongen av ”30 grader i februari” börjar den 1 februari.