John Cleese varnar för humordöden

”Snart lever vi i 1984”

1 av 2
”När man befinner sig i närheten av folk som är hyperkänsliga går det inte att slappna av eller vara spontan”, säger John Cleese.
NÖJE

HOLLYWOOD Dagens politiskt korrekta åsiktskorridor dödar humorn.

Den bedömningen gör den gamla Monthy Pyton-stjärnan, John Cleese.

– Vi är på väg mot samhället i ”1984”, säger han och syftar på George Orwells dystra framtidsroman.

Cleese, 76, uppger i en video för Big Think att han fått rådet att inte uppträda på universitet eftersom kraven på politiskt korrekt humor har gått så långt att varje form av kritik nu ses som ”grym”.

Han anser att personer som inte kan kontrollera sina känslor försöker kontrollera andra.

– Om du börjar tänka, ”åh, vi får inte kritisera dem eller förolämpa dem”, är humorn borta. Och med humorn försvinner en känsla av proportioner och då tycker jag att vi lever i 1984.

”All komedi är kritisk”

I ”Faulty towers” drev Cleese friskt med tyskar och den spanske servitören Manuel på ett sätt som i dag sannolikt skulle anses kränkande.

Han uppger att brittiska tidningar varje dag förolämpar honom med ”lathet, elakhet och felaktighet”, men att han inte förväntar sig att någon ska stoppa det. I stället väljer han att prata om det.

Han anser också att folk inte har rätt att ”skyddas från all sorts obekväma känslor” och försvarar komiker i hela världen att fritt uttrycka sig.

– När man befinner sig i närheten av folk som är hyperkänsliga går det inte att slappna av eller vara spontan, eftersom man inte vet vad som kommer att uppröra dem härnäst, säger han.

Likt tidigare Jerry Seinfeld uppger han att universitetsmiljöer är extra känsliga.

– Där har politiskt korrekta tankar gått från att vara en bra idé till, ”låt oss inte vara elaka mot några som inte kan ta hand om sig”. Det har gått så långt att varje form av kritik mot någon individ eller grupp kan kallas grym. Hela grejen med humor är att all komedi är kritisk.

ARTIKELN HANDLAR OM