Renée Nyberg: ”Jag var en liten spillra som satt i ett hörn”

Berättar om den fysiska och psykiska misshandeln

1 av 5
Överger trean. Renée Nyberg har varit en av TV3:s största programledarprofiler i 18 år, men nu lämnar hon tv-kanalen för att gå till konkurrenten TV4. Hon är inte den enda profilen som lämnar TV3. Det är sedan tidigare klart att även Hasse Aro byter kanal till just TV4.
NÖJE

Programledaren Renée Nyberg misshandlades både psykiskt och fysiskt av sin före detta pojkvän. I Opodden berättar hon om hur svårt det var att lämna förhållandet.

– När det var som värst var jag som en liten spillra, som satt i ett hörn och inte visste vem jag var alls, säger hon.

När den folkkära programledaren Renée Nyberg var yngre levde hon i ett destruktivt förhållande. Pojkvännen både slog henne och misshandlade henne psykiskt.

– För mig tog det säkert ett år innan den där riktiga första smällen kom. Men jag hade redan anpassat mig till gräl och svartsjuka. Jag visste vad jag skulle passa mig för. Otroligt avancerad psykisk misshandel, säger hon i Opodden.

”Du är en jävla sopa”

I podden berättar Renée Nyberg om hur hon blev manipulerad och att det var svårt att ta sig ur förhållandet. Hon säger att hennes pojkvän var väldigt karismatisk och älskvärd, samtidigt som han var ondskefull.

– Det är svårt att beskriva med ord. Samma dag som de säger att man är den mest fantastiska människan som finns, i nästa andetag så är man helt värdelös. Verkligen, du är inte värd någonting, du kan ingenting, du är en jävla sopa.

”Inte vid sina sinnens fulla bruk”

De våldsamma bråken kunde börja med att hon stod ”för nära” någon i ett samtal. Eller att hon hade lämnat disken framme.

– Jag antar att man tror på den där kärleken och den där bekräftelsen man får, vilket gör att man också tror att man är en idiot och att man har gjort fel, säger Renée Nyberg i podden.

Hon berättar att hon försvarade sin kille inför sina vänner, som tyckte att hon skulle lämna honom.

– Man är inte vid sina sinnens fulla bruk. Min bästa vän kom till undsättning när jag stod med en golfklubba i hallen och han stod i dörren när hon kom. Några dagar senare sa jag till henne att det var bra. Man är inte logisk.

Fick hjälp av en ”healer”

Modet att till slut lämna förhållandet hittade Renée Nyberg hos en ”healer”. En gammal dam från Småland som hette Linnéa. Hon berättade allt hon hade varit med om.

– Jag förväntade mig att tant Linnéa skulle ta mig i sin famn och säga ”stackars stackars dig, vad det är synd om dig”. Men det gjorde hon inte. Hon sa: ”Du kan ju gå därifrån”, berättar hon i podden.

– Det var som att jag behövde någon som förklarade det för mig. Jo, du kan fortfarande. Det är ditt liv. Du kan ta besluten. Ta ansvar över ditt liv och gå. Och det gjorde jag samma dag.

”Jag var strykrädd”

Renée Nyberg beskriver tiden efter uppbrottet som turbulent, med många hotfulla situationer. Kort efter träffade Renée Nyberg sin första make, som hon i dag har två gemensamma barn med.

– Jag blev nog aldrig riktigt den samma. Det tog flera år innan jag vågade lita på en relation igen. Jag levde tillsammans med min man och kunde rycka till av att han bara sträckte ut handen för att hålla om mig i soffan. Jag var strykrädd, men det gick över till slut.