After Dark går i pension - gör sista showen i höst

”Nu får det fan räcka”

1 av 4
Christer Lindarw.
NÖJE

The show must go on, i alla fall ett litet tag till.

Nu drar After Dark igen manegen och kör sin sista show någonsin.

– Vi har hållt på i 40 år, nu får det fan räcka. Det är ju bara vi och Rolling Stones som håller på så här länge, säger artisten Christer Lindarw.

Christer Lindarw låter lite stressad. Han är på Rondo i Göteborg och kollar in scenen när Nöjesbladet ringer. I den lokalen ska han sätta upp sin sista show, ”This is it”, i september 2016.

– Jag känner att det är ju väldigt stora produktioner vi gör. Nu kommer vi igång med den här showen på Rondo. När den sen är färdig så är jag 65 år. Då är ju jag pensionär och då kan jag börja ta ut min pension. Jag känner att det får bli den sista stora produktionen vi gör, sen så säger jag inte att det här kommer att bli den sista gången jag står på en scen, det gör jag inte.

Vill avsluta storslaget

Nej, sista gången på scen lär det inte vara för Lindarw. I 40 år har han uppträtt, mest känd som dragshowgruppen After Dark. Nu är planen att avsluta stort.

Showen kommer dock inte bara innehålla glitter och glamour. Lindarw vill också dela med sig av den tiden där allt började och vilken resa Sverige gjort under de 40 åren han ägt scenen.

– Jag vill berätta om After Darks karriär och väva ihop det tillsammans med hur tidsandan var när vi började. När vi började vara gaysen en helt tyst grupp som inte fanns vare sig i media eller någonting annat. Det var väldigt hysch hysch då, det fanns inga öppet homosexuella i överhuvudtaget när vi startade.

Ont om efterträdare

Dragshowscenen föddes med Lindarw och verkar dessvärre också gå i graven med honom. Han ser inga naturliga efterträdare som förvaltar hans arv och den genre han byggt upp.

– Det är en sorg. Jag känner att det finns och har funnits lite små grupper som hållit på och lite dragartister som kört, men det är ingen som kommit sig förbi klubbstadiet och gör lika stora shower som vi gör.

After Dark kommer att delta i Melodifestivalen i år, närmare bestämt i deltävling tre. Och det är troligen även hans sista show även på schlagerscenen.

– Ja det vet jag inte men det antar jag. det är inte så många som är medbjudna i min ålder. Jag skulle kunna tro att det inte blir så mycket mer melodifestivalen för oss efter detta.

Vill gå till final

Tidigare har gruppen uppträtt med låten ”La dolce vita”, vilket var en självklar framgångssaga. Årets bidrag ska vara lika glittrande spektakulärt.

– Jag tror på den, jag gillar låten som fan. Jag går inte in för att vinna hela skiten, men man vill ju gärna gå till final. Eller bli diskad, det verkar ju också vara populärt. Vi får väl se, vinst eller diskning, det är det som gäller.

Christer Lindarw har inte blivit vemodig ännu över att sista showen och potentiellt gruppens sista medverkan i Melodifestivalen, börjar närma sig.

– Ska man sluta så ska man sluta med mycket, tycker jag. Sen kan jag lägga mig på divanen och äta vindruvor, som man tror att vi stjärnor gör. Fast i mitt fall är det mer mjölk och mandelkubb, men det behöver du inte skriva.

FAKTA

Namn: Christer Lindarw

Ålder: 62 år

Bor: Lidingö

Inkomst: 2,5 miljoner kronor (2014)

Aktuell med: Dragshowartist i After Dark, kläddesigner, författare, medverkan i Melodifestivalen 2016.

After Dark genom tiderna:

1976 uppträdde Lindarw för första gången i en transvestitroll, efter revyartisten Roger Jönssons rekommendationer. I rollen som Zsa Zsa Shakespeer var Lindarw med i Wild Side Story hos Alexandra charles på biblioteksgatan i Stockholm.

Lindarw, Jönsson och Lasse Flinckman kom snabbt därefter att bli Sveriges allra första dragshowgrupp, med Lars Jacob’s Monday Night Dragshow. Trion bildades efter att första showen snabbt lades ner på grund av avhopp i ensemblen.

Gruppen kom senare att ha tre egna shower på nattklubben Shazam. Under Shazam-tiden bildades gruppen ”After Dark”. Dragshowgruppen startade senare en nattklubb, med samma namn som gruppen. 1980 fick After Dark sitt stora genombrott med showen ”Förför Sverige i tiden” på Hamburger Börs.

Förutom framgångarna på hemmaplan nådde supergruppen under 80-talet även internationell mark. bland annat har After Dark gästspelat i Madrid och på kända Alcazar Theatre i San Francisco. 

After Dark firade Christer Lindarws 20 års år på scen 1996 med en specialshow. Under två år spelades den på Börsen i Stockholm, Rondo i Göteborg och Amiralen i Malmö.

2004 kom After Dark, då med medlemmarna Christer Lindarw och Lasse Flinkman på tredje plats i Melodifestivalen med låten ”La dolce vita”. En show och en skiva med samma namn kom ut samma höst. Lindarw uppträdde även i Melodifestivalen 2007 med låten ”Åh, när ni tar saken i egna händer”.

Flinckman hoppade senare av gruppen och Lindarw kom istället att samarbeta med bland annat Babsan.

Han har även deltagit i ”Stjärnorna på slottet” och 2012 turnerat med föreställningen ”Let's go party”.

ARTIKELN HANDLAR OM