Efter bråket på SVT – nu får cheferna flytta på sig

Båda cheferna får byta jobb

1 av 2
NÖJE

Janne Josefsson kritiserade ledningen.

Nu petas Ylva M Andersson och Mette Friberg från sina jobb efter den infekterade konflikten på SVT.

Det infekterade bråket på SVT i Göteborg, där bland andra Janne Josefsson och Belinda Olsson öppet ifrågasatte ledningens beslut att frånta Mette Friberg sitt ansvar som programchef för Uppdrag Granskning, har fått en ny vändning.

SVT rapporterar nämligen i ett pressmeddelande att de har valt att förflytta både Ylva M Andersson och Mette Friberg från sina tidigare positioner.

Bakgrunden till konflikten är att SVT Göteborgs kanalchef Ylva M Andersson ska ha föreslagit att Mette Friberg, chef för samhällsdivisionen, skulle fråntas ansvaret som programchef för ”Uppdrag Granskning”. Sedan dess har Mette Friberg varit sjukskriven.

Ny chef

Robert Olsson, programdirektör på SVT, tar över ansvaret för kanalens allmän-tv i sex månader framåt.

I ett pressmeddelade skriver SVT att:

"Robert Olsson blir ansvarig för hela allmän-tv i Göteborg samt personal- och verksamhetsansvarig för samhällsredaktionen från 15 februari till efter sommaren."

I förslaget ligger också att både Ylva M Andersson och Mette Friberg tilldelas andra arbetsuppgifter under perioden.

Exakt vilka arbetsuppgifter det handlar om är oklart i dagsläget.

"Bedrövad och ledsen"

Ylva M Andersson kommenterar händelseförloppet i ett mejl till Nöjesbladet.

– Jag är bedrövad och ledsen över att vi hamnat i den här situationen. SVT i Göteborg är i ett svårt läge och för att skapa lugn, arbetsro och fokus på programproduktion kan detta vara en framkomlig väg, värd att pröva. Jag har gjort det som står i min makt för att hitta konstruktiva lösningar. När det inte har lyckats är det bra att chefer över mig tar ansvar och pekar ut en riktning framåt.