Därför valde SVT att ändra i nattduellen

Hanna Marklund: ”De måste skämta, var min spontana tanke”

1 av 4 | Foto: SVT
Hanna Marklund ställdes mot Karolina Höjsgaard i årets första nattduell.
NÖJE

Balansgrenen i ”Mästarnas mästares” nattduell var för svår.

SVT tvingades därför ändra grenen inför säsongsstarten.

– Det var mer uthållighet och mentalitet än balans, säger Hanna Marklund.

I söndagens avsnitt av ”Mästarnas mästare” blev Peter Forsberg immun från att tävla i en nattduell. Värre gick det för Karolina A Höjsgaard som hamnade sist i tabellen.

Till sin motståndare i duellen valde hon fotbollsspelaren Hanna Marklund, som i sin tur valde att tävla i balansgrenen. Men när de kom fram till inspelningsplatsen reagerade de på förändringen.

– Pelaren var ganska bred. De måste skämta, var min spontana tanke, säger Hanna Marklund.

Balanserade i 20 minuter

I nattduellens balansgren ska deltagarna stå så länge de kan på en liten pelare. Men till skillnad från förra säsongen är den bredare.

– Jag trodde balans skulle vara mer balans. Förra året stod de jättekort men vi stod säkert i över 20 minuter, säger Hanna Marklund.

Det var inte förrän musklerna började skaka som deltagarna blev utmanade. Men de första minuterna upplevde Hanna Marklund som att de bara stod där utan problem.

– Jag skulle aldrig tappa balansen de första minuterna. Jag tycker det var mer mentalt, säger hon.

I programmet syns det hur mästarna justerar sina fötter på pelaren under tävlingens gång. Men till slut var det Karolina A Höjsgaard som fick lämna programmet.

Mer rättvis duell

Enligt SVT gjordes ändringen för att tävlingen skulle bli mer rättvis för genomsnittsdeltagaren. Istället för bara balans kombinerade kanalen det med uthållighet.

– Man kan säga att det var lite för svårt förra året. De hann inte hamna i något duell-mode eller vad man ska säga, säger Anders Wistbacka, projektledare för programmet.

Inför varje säsong justeras alltid olika tävlingar för att de ska bli så optimala som möjligt men också för att det ska bli bättre tv.

– Vi ville förtydliga duellen. Vi kände att de kunde bli lite slumpartat beroende på om man fick balans eller inte. Det kunde därför gå lite för fort för att det skulle bli en duell, säger Anders Wistbacka.

Kortare stavar

Men om duellen tappat sin utmaning är svårt att säga.

– Just uthållighet har ju olika människor olika kapacitet. Om det är lättare eller inte lättare vet jag inte. Balansdelen är väl lättare i år, säger Anders Wistbacka.

Även den klassiska stavduellen idrottsstjärnorna kan tävla i har förändrats under åren. Bland annat har staven blivit kortare för att undvika att en dragkamp uppstår.