Josephine Bornebusch byter kanal och jobb

Ska leda tv-program om tv

1 av 6
Josephine Bornebusch ser många tv-serier, men favoriterna är ändå några klassiker - ”Vita huset” och ”Six feet under”. I nya serien ”Bornebusch i tevefabriken” får hon sitt lystmäte i Hollywood - men besöker även Highclere castle där ”Downton Abbey” spelades in.
NÖJE

Hon är ”Mickan” med hela svenska folket efter fem säsonger av TV 4:s ”Solsidan”.

Men nu byter hon kanal och jobb. Är programledare för SVT:s ”Bornebusch i tevefabriken”.

– SVT frågade mig, jag älskar ju tv-serier, sedan blev jag ganska besatt redan på första mötet, säger Josephine Bornebusch, 34.

Tv om tv är inte så vanligt. Men i det här tv-programmet på 6 x 30 minuter, start onsdag kväll, får vi följa med Josephine Bornebusch bakom kulisserna på allt från ”Bron”, ”Orange is the new black” och ”Downton Abbey”, till möten med Anthony Andrews och Linda Gray. I ett avsnitt sminkas hon till zombie, i Atlanta, där man spelar in ”The walking dead”.

– Där finns zombieskolor, jag fick lära mig gå som en zombie och var sminkad som det en hel dag. Skrämde av misstag ett litet barn på ett tacoställe, annars var det ingen som brydde sig. Ibland har de 4 000 statister i scener, så det finns alltid gott om zombies i staden (skratt).

”Har det bra hemma”

Du brukar ju vara med i tv-serier. Hur gick det till när du i stället blev programledare för en tv-serie om tv-serier?

– SVT ringde upp mig och frågade om jag ville programleda en tv-serie om tv-serier. Jag älskar ju tv-serier, så jag kände ganska direkt att det här vill jag göra. Vi har spelat in från och till under ett år.

Många skådespelare i din generation har hamnat i Hollywood. Inte du, som ändå har en tv-serie (”Welcome to Sweden”) som har visats på amerikansk tv?

– Nä, jag är väl inte tillräckligt bra (skratt). Det är en nål i en höstack att lyckas. Jag har en agent där borta, men jag tror man måste vilja det till 100 000 procent, jag känner att jag har det så himla bra hemma.

Du träffar och provspelar för en rollsättare i Hollywood, för ”Homeland”. Finns det kanske en baktanke där?

– Precis, exakt, det är bara en ond smidd plan från min sida (skratt).

Sonens första ord: Ipad

Hur mycket ser du på tv-serier?

– Så mycket att jag har lite ångest när jag började räkna hur många timmar jag tillbringar med dem.

Vad säger din man?

– Han är ju tyvärr lika besatt. Han åkte utomlands en vecka, det sista vi gjorde var att koordinera så att vi kan se saker parallellt.

Och din son, 1,5 år, har väl inte så mycket att säga till om ännu?

– Det är inte så att jag skriker Tyst, mamma tittar på tv-serier. Vi tittar när han har gått och lagt sig. Men jag kan väl erkänna att efter mamma och pappa, var nog iPad det första ord han sa.

Josephine Bornebusch om…

… att hennes och Rachel Mohlins humorserie i TV3, ”Rachel & Jossan: Utan filter”, floppade?

– Vi fick bra kritik, men inga tittare. Det är alltid sorgligt när man lagt ned mycket tid på något man tycker är jävligt bra och folk sedan inte tycker om det. Det känns som att klä sig snyggt och så säger någon: Fan, vad ful du är.

… första favoritserien:

– ”Beverly Hills”. Jag var i rätt ålder, tyckte det var spännande när de hånglade och var superkär i Dylan (Luke Perry). Han var typ 40, fast han spelade 18, det var ju sjukt att de spelade folk som gick i högstadiet i den åldern.

… alla tiders favoritserie:

– Det är lätt att hänga kvar i de äldre, jag brukar säga ”Vita huset” eller ”Six feet under”. Vi träffar Frances Conroy från den tv-serien i vår serie.

… vilken tv-serie hon skulle vilja vara med i:

– Något kostym- eller fantasydrama. Jag säger ”Game of thrones”. Jag skulle gärna spela något flippat och surrealistiskt. En hästkvinna, kanske, en kentaur. Då behöver man inte ta av sig kläderna heller, som kvinnorna gör i alla HBO-serier.