Hedlund får uppträda med Hep Stars igen

Redde ut bråket med Bengt Hegland

1 av 3 | Foto: Peter Wixtröm
Svenne Hedlund.
NÖJE

Svenne Hedlund förlorade tvisten om varumärket Hep Stars.

Men nu har han rett ut konfliken med Bengt Hegland, som ger honom tillåtelse att använda namnet.

– Det känns väldigt skönt att vi kunde enas om det, säger Svenne.

Sven ”Svenne” Hedlund var frontman i 60-talsgruppen Hep Stars. Än i dag fortsätter han att uppträda under namnet.

Lennart Hegland, basist och grundare av bandet, har haft kontrollen över varumärket, men för cirka ett år sedan ansökte hans bror, Bengt Hegland, om att ta över det. Det försökte Svenne Hedlund stoppa.

– Jag gjorde en invändning mot att han, som inte hade varit med i bandet, skulle ha namnet. Han hade inte någon relation till det mer än att hans bror hade spelat i det. Att Lennart hade namnet var ju inte konstigt alls, säger Svenne Hedlund.

Löste det över telefon

Patent- och registreringsverket gav Bengt Hegland rätt i frågan, vilket innebar att Svenne Hedlund inte hade rätt att använda sig av namnet Hep Stars.

Efter beslutet pratade Svenne med sin advokat, som rådde honom att lösa det på ett annat sätt.

– Med facit i hand så tänkte jag på vad som vad viktigast, vilket var att få köra med namnet när vi är ute och spelar. Det är viktigare än att äga namnet, säger han.

Svenne Hedlund ringde därför upp Bengt Hegland.

– Vi hade ett bra samtal jag och Bengt. Det var lugnt och sansat och vi diskuterade. Vi kom överens om att jag kan använda namnet framöver, tills jag lägger ned bandet eller slutar.

Fansen har reagerat

Svenne Hedlund är nöjd med överenskommelsen.

– Det känns väldigt skönt. Det viktiga är att jag kan använda namnet, det var det jag var orolig för att jag inte skulle kunna göra när det bytte ägare, säger han.

Han berättar att vissa arrangörer har blivit oroliga för att inte kunna annonsera med namnet Hep Stars som det var tänkt. Dessutom har fans hört av sig.

– Våra fans som har hängt med genom åren blev oroliga att vi skulle lägga ner, att jag skulle lägga av, men det har jag inte haft några planer på än. Det har varit reaktioner, det har det verkligen.

FAKTA

Hep Stars

Bildades av Christer Pettersson (trummor) och Lennart Hegland (bas) 1963.

Svenne Hedlund (sång), Janne Frisk (gitarr och sång) och Hans Östlund (organist) anslöt senare.

När de fick sitt stora ­genombrott 1965 hade Östlund bytts ut mot sedermera ABBA-legendaren Benny ­Andersson.

Blev ett av 60-talets främsta svenska band med stora hitlåtar som ”Cadillac”, ”Farmer John” och ”I natt jag drömde”. Bandet splittrades 1969 och upplöstes helt 1973 för att sedan återförenas ­under 1980-talet.

ARTIKELN HANDLAR OM