Garry Shandling är död

1 av 5
NÖJE

Komikern Garry Shandling är död.

Omständigheterna kring Shandlings bortgång är ännu oklara.

Han blev 66 år.

Komikern och skådespelaren Garry Shandling dog hastigt under torsdagen på ett sjukhus i Los Angeles. Det rapporterar flera amerikanska medier.

Dödsorsaken är ännu oklar men enligt sajten TMZ rör det sig om en hjärtattack. Humorstjärnan ska inte ha lidit av ­någon sjukdom.

En talesperson för polismyndigheten i Los Angeles kunde senare under torsdagen bekräfta att ett nödsamtal kommit från Shandlings hem vid 10:40 lokal tid.

Inga representanter för Garry Shandling har kommenterat dödsfallet.

Under 70-talet skrev komikern manus för komediserie som ”Sanford and son” (en föregångare till ”Albert och Herbert” i Sverige) och ”Welcome back, Kotter”.

Banbrytande serier

Han var framgångsrik som ståuppkomiker. När den ­legendariske Johnny Carson skulle pensioneras som värd för ”Tonight show” 1992 var Shandling en av kandidaterna att ta över. Till sist gick jobbet till Jay Leno.

Men mest känd blev Shandling för sina banbrytande ­serier ”It’s ­Garry Shandling’s show” och ”The Larry Sanders show”. Båda har varit nominerade till flera Golden Globe- och ­Emmystatyetter.

Skådespelaren dök även upp i filmer som ”Captain America: Return of the first avenger”, ”Iron man 2” och som sig själv i ”Zoolander”.

Hyllas av kollegorna

På sociala medier hyllas nu Shandling av världens humor­elit.

– Vila i frid Garry Shandling. En av de mest inflytelserika komikerna i sin generation, skriver Ricky Gervais på Twitter.

Även Amy Schumer hyllade komikern på sin miniblogg.

– Hej då Garry Shandling. Tack för din vänlighet och generositet och för att du fått mig att skratta så jävla mycket, skriver hon.

– Jag vet inte hur jag ska ­beskriva någon som jag älskade så mycket, lärde mig allt jag kan  och alltid var så snäll mot mig, säger Judd Apatow, ­regissören bakom ”The 40 year old virgin” och ”Train­wreck”, i ett uttalande.

Erbjöd skämt

Ellen DeGeneres kallade det en ära för henne att få ­arbeta med Shandling.

Steve Martin twittrade i går att Shandling generöst nog erbjöd honom att skriva skämt när Martin skulle vara värd för Oscarsgalan.

Andra som stämmer in i hyllningar är ”Better call Saul”-stjärnan Bob Odenkirk, Billy Crystal, Albert Brooks, Seth McFarlane, Jimmy Kimmel, John Stamos, John Lithgow och Sandra Bernhard.

Garry Shandling blev 66 år.

ARTIKELN HANDLAR OM