Mer än var fjärde svensk har haft sex med sitt ex

Jasmine Gustafsson i ”Ex on the beach” var otrogen med exet: ”Fan vilken douche man är”

1 av 12
NÖJE

Mer än var fjärde svensk har någon gång haft sex med ett ex.

Många har till och med varit otrogna med sin före detta partner, det visar en färsk Sifo-undersökning.

En av dem är Jasmine Gustafsson i ”Ex on the beach”.

– Asså jag orkar inte, fan vilken douche man är, säger hon.

Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog.

I kväll är det säsongspremiär för skandalsåpan ”Ex on the beach”. Det blir fest, alkohol och en hel del drama – när deltagarnas ex kliver in i huset.

Men det är inte bara ”Ex on the beach”-deltagarna som lockas av sina före detta partners. Enligt en sifo-undersökning, beställd av Kanal 5, har mer än var fjärde person i Sverige under 60 år haft sex med ett ex.

Mer än var sjunde har någon gång varit otrogna med en före detta.

”Det var en trygghetsgrej”

Jasmine ”Jasse” Gusfsson, 22, i ”Ex on the beach” är en av alla som har trillat dit. Hon var tillsammans fram och tillbaka med en kille i fyra år. De gjorde slut när hon åkte till Mexiko för att spela in ”Paradise hotel”, men sedan blev de ihop igen.

– Jag trodde att jag saknade honom mer än jag gjorde. Egentligen skulle det nog ha tagit slut första gången, men jag föll tillbaka jävligt hårt. Det var en trygghetsgrej att vara med honom, säger hon.

Hon berättar att hon var otrogen med honom, när hon var tillsammans med en annan kille.

– Asså jag orkar inte, fan vilken douche man är, säger hon.

Nenad Radoicic, 23, som också är med i sexsåpan, säger att han aldrig har gått tillbaka till ett ex.

– Jag har aldrig gjort det och kommer aldrig att göra det. Det finns fler fiskar i havet, jag går vidare. Ett ex är ett ex av en anledning, säger han.

Han säger att han är för avundsjuk för att att ha sex med ett ex.

– Om jag har ett ex och hon går och ligger med någon annan, då kan kan inte jag inte vara med henne igen. Då blir jag en papperskorg.

Psykologen: ”Vi är vanedjur”

Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog och relationsexpert, är inte förvånad över att många inleder sexuella relationer med sina ex.

– Vi är lite av vanedjur och söker oss ofta till saker som vi känner igen. Man har redan en historia, trygghet och vana. Man kanske inte har något annat för stunden, det blir ett sätt att hantera ensamhet, eller så har man känslor kvar för varandra, säger hon.

Inte heller det faktum att 15 procent har varit otrogna med sina före detta partners gör henne överraskad.

– Jag tror ju att ganska många människor är otrogna i långa monogama relationer. Att det är med ett ex kanske handlar om nostalgi, några gamla känslor som blossar upp, några glas vin och sen känns resten enkelt.

”Kan ställa till det”

Anna Bennich Karlstedt säger att det finns många anledningar till att man väljer att gå tillbaka. Det kan handla om att relationen inte är riktigt avslutad, att personen som valde att göra slut inte tyckte att det var grönare på andra sidan eller att det är en tillfällig tröst i separationen.

Att ha sex med ett ex kan vara helt oproblematiskt, men är inte alltid en bra idé, säger hon.

– Det kan ju ställa till det när den ena vill mer än den andra. Det kan ställa till det känslomässigt, i alla fall för den ena partnern. Det ser jag som den största risken. Det kan också vara svårare att få ett ordentligt avslut om man fortsätter att trilla tillbaka.

”Ex on the beach” har premiär i kväll klockan 22 på Kanal 5.

FAKTA

Så många har haft sex med ex

28 procent har någon gång inlett en sexuell relation med ett ex.

15 procent har någon gång varit otrogna med sina ex.

17 procent känner fortfarande en sexuell attraktion till sitt ex.

Undersökningen är gjord den 16-21 mars av TNS Sifo på uppdrag av Kanal 5. 1 482 intervjuer gjordes med personer 16-59 år. 1 015 av dem sa att de var i ett förhållande och det är de intervjuerna som ligger till grund för resultatet.

Undersökningen är representativ för de svenska internetanvändarna med avseende på kön och region.