Ilska mot tv-kockens fisk: ”Även kändisar måste ha koll”

1 av 4
NÖJE

Tv-kocken Per Morberg skryter om sin fångst på Facebook.

Det får fansen att rasa.

”Även för tv-kändisar gäller minimåtten på fisk”, skriver en upprörd man på Facebook.

Midsommardagen spenderade tv-kocken Per Morberg tillsammans med sin bror till sjöss. Ute på Mälaren fick han en och annan fisk som han senare la upp på Facebook.

”Härligt med lite gös och abborre till dagens lunch”, skriver han under bilden på två fiskar liggande på en brygga.

”Var en liten rackare”

Men som det ofta blir vid fiskehistorier råder vissa oklarheter kring fångstens egentliga storlek. Nu får bilden fansen att rasa.

”Är det inte 45cm för gös som gäller hos dig med herr Morberg?”, kommenterar en man på Facebook.

”Det var en liten rackare till gös. Ser ju inte ut o hålla måttet. Eller är det abborren som är riktigt stor?”, skriver en annan.

Det är nämligen förbjudet att fiska gös som är under 45 centimeter i Mälaren och Per Morgbergs fisk ser, enligt fansen, ut att vara betydligt mindre. ”Den är ju knappt 30 centimeter”, skriver en man.

– Vi har satt upp det här måttet av en anledning och det är för att man inte ska fånga mindre fiskar. Har man trots reglerna tagit upp en gös på mindre än 45 centimeter har man brutit mot fiskelagen och tar kustbevakningen en så kan man bli åtalad, säger Martin Rydgren, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Bemöter kritiken

När Aftonbladet når Per Morberg berättar han i ett sms var han fångat fisken.

– I underbara Mälaren, skriver han.

Mer än så vill han inte kommentera diskussionen som just nu går glödhet på Facebook.

”Pinsamt! Håll koll på vad som är ok att ta upp”, skriver ett fan i kommentarsfältet.

Men sent på lördagskvällen slog Morberg tillbaka mot kritikerna. I ett inlägg på Facebook förklarar han att gösen var tillräckligt stor. Nämligen 48,5 centimeter.

– Brukar aldrig bemöta något så dumt, men om den som klagar på att gösen inte var tillräckligt stor skulle man lätt kunna ta bilden och räkna på hur bred plankan på däcket är. Så klipp och klistra ni så förstår ni nog vad jag menar. Ohhhhh gud vad god den var. Trevlig helg, skriver kocken, som även visade upp en bild på den panerade och smörstekta fisken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fiske