Nu reagerar världen på våldtäkterna på festivalerna

”Bra att frågan lyfts”

NÖJE

De misstänkta våldtäkter och sexuella ofredanden som ägt rum på de svenska festivalerna ”Bråvalla” och ”Putte i Parken” har blivit internationella nyheter.
Arrangören för ”Putte i Parken” tycker att det är bra att nyheten uppmärksammas av flera medier.
– Vi ser att media lyfter upp detta vilket är bra för då ser ju tjejerna att de vågar anmäla, säger Niclas Lagerstam, arrangör för Putte i Parken.

Nu reagerar världen på de sexuella ofredanden som anmälts på de svenska festivalerna Bråvalla i Norrköping och Putte i Parken i Karlstad.

Enligt TT gjordes fem anmälningar för misstänkta väldtäkter på Bråvalla. På Putte i Parken anmäldes minst 35 fall av sexuellt ofredande.

Amerikanska medier rapporterar

Amerikanska medier som New York Times, Buzzfeed och Rolling Stones har rapporterat om händelserna. Times har pratat med Leif Nyström på Karlstadpolisen som sagt att de flesta tjejerna som utsatts på Putte i Parken är under 18 år och att tre av de utsatta kvinnorna är under 15 år.

När Nöjesbladet ringer upp Leif Nyström bekräftar han det.

I nuläget har polisen sju misstänkta.
– Sedan har vi mer eller mindre bra signalement på de övriga. Första steget nu är att se om det går att binda de misstänkta till brott och sedan se om vi kan få fram ytterligare misstänkta personer eller om man kan se att de personer vi har, har begått flera av de andra brotten. Det har jag inget svar på just nu, säger Leif Nyström, förundersökningsledare hos polisen i Karlstad.

”Bra att frågan lyfts”

Niclas Lagerstam, arrangör på Putte i Parken har fått svara på frågor till medier från England, Norge, Tyskland och USA de senaste dagarna.
– Att frågan lyfts över huvud taget är jättebra. Det gör den tack vare att vi får in anmälningar på sexuella ofredanden. Att det sker är absolut inte bra. Men det är bra att tjejerna vågar anmälda det här. Vi har jobbat förebyggande inför det. Vi ser att media lyfter upp detta vilket är bra för då ser ju tjejerna att de vågar anmäla.

Han fortsätter:
– Jag måste också påpeka att det här är ett samhällsproblem. Det är inget som är extremt speciellt för festival, säger han.

Återkommer med förbättringar

Nöjesbladet kunde tidigare rapportera om att det brittiska rockbandet Mumford and Sons väljer att bojkotta Bråvalla i framtiden fram till att något görs mot det sexuella våldet.
I en intervju med Nöjesbladet sa Niklas Westergren, marknadschef på FKP Scorpio som arrangerar Bråvalla att de är ledsna över det som hänt, att de gråter och måste återkomma i framtiden med vilka förbättringar som ska göras inför kommande år.

Nöjesbladet har under två dagar försökt nå Niklas Westergren, marknadschef på FKP Scorpio som arrangerar Bråvalla för en kommentar kring nyheterna internationellt, men utan framgång.

ARTIKELN HANDLAR OM