”Harry Potter”-feber i hela landet inför boksläppet

Snart dags för sommarens stora litteraturhändelse

1 av 3
NÖJE

Pjäsen ”Harry Potter and The Cursed Child” har fått femstjärniga recensioner.

Förköp av manuset har slagit försäljningsrekord.

Nu laddar svenska bokhandlar inför släppet.  

Böckerna om Harry Potter har sålt över 450 miljoner exemplar världen över. Nu kommer uppföljningen ”Harry Potter and The Cursed Child”, en pjäs skriven av Jack Thorne, som även kommer att släppas i bokformat natten mellan lördag och söndag. Förbeställningarna av boken har redan slagit rekord. På de båda stora försäljningssajterna ”Amazon” och ”Barnes & Noble” toppar manuset listorna över förköp.
”Vi förväntar oss att det kommer bli årets mest sålda bok”, skriver Mary Amicucci, marknadschef på ”Barnes & Noble” i ett uttalande.

Högsta betyg

Pjäsen har officiell premiär i London på lördag men har redan mötts av strålande recensioner efter flera smygpremiärer under sommaren. Historien utspelar sig 19 år efter att Harry Potter besegrat Voldemort i den sista boken. The Telegraph ger pjäsen fem stjärnor och skriver i sin recension att ”brittisk teater inte har sett något liknande på flera år”

The Independent hyllar även dem pjäsen med fem stjärnor och beskriver föreställningen som ”En magisk upplevelse, skräddarsydd för scenen”.

Aftonbladet ger pjäsen fyra plus och beskriver föreställningen som väldigt påkostad med både skrämmande och humoristiska inslag.  

Fansen köar

Även svenskarna har fått sig en släng av ”Harry Potter”-febern. Under lördagsnatten kommer bokhandlar runt om i Sverige hålla öppet för fansen i väntan på att boken släpps 01.01 (man utgår från brittisk midnatt). Science Fiction Bokhandeln i Stockholm är en av dem. 

– Vi hoppas på en lång kö full med glada människor, precis som det har varit under de tidigare ”Harry Potter”-boksläppen, säger Maths Claesson butikschef på Science Fiction Bokhandeln i Stockholm.

Bokhandeln har i nuläget över 1 000 förhandsbokningar från fans som velat försäkra sig om att få ett exemplar. Maths Claesson räknar med att många av dem kommer dyka upp under natten.

– Vi har beställt fler böcker om och om igen. Nu har vi ett par tusen, vi hoppas att det ska räcka, säger han.

Boken kommer att släppas på svenska i oktober.