Kända svenskar söker sina rötter i tv

”Det som blev emotionellt för mig var uppvaknandet”

1 av 4 | Foto: TV4
Artisten Alice Svensson och programledaren Agneta Sjödin.
NÖJE

Fyra kända svenskar ger sig ut på jakt efter sina rötter.

Det när ”Spårlöst special” har premiär.

– Resorna har varit starka upplevelser för alla inblandade, säger Marit Danielsson på Sjuan.

I samarbete med barnrättsorganisationen Plan international kommer nu en ny version av ”Spårlöst” – under namnet ”Spårlöst special”. Nytt för säsongen är att fyra kända svenskar söker sina rötter med hjälp av programledarna Hans Fahlén och Agneta Sjödin.

Tittarna får följa med tillbaka till deltagarnas födelseland och följa deras försök att hitta svar om sitt ursprung.

En av de som reser iväg är ”Idol”-tvåan från 2008 Alice Svensson. I avsnitt tre resor hon tillsammans med Agneta Sjödin till Vietnam.

”Silversked i munnen”

Men Alice har i flera år vetat att hennes biologiska familj lever samt att hon har en tvillingsyster. Samtidigt har hon aldrig känt att hon saknat ”den sista pusselbiten”. Därför var det inte självklart att ställa upp.

– Jag tänkte att det kunde komma något bra utav det och visa en annan bild av att vara adopterad. Det är viktigt för mig att det handlar om mer än min egna självuppfyllelse, säger hon.

Det var när hon var på plats och insåg skillnaderna mellan hennes uppväxt och sin tvillingsysters som det blev som mest känslosamt.

– Det som blev emotionellt för mig var uppvaknandet i att det hade kunnat varit jag som inte adopterades. Om man jämför har jag växt upp med en silversked i munnen med helt andra förutsättningar, säger hon.

Starka upplevelser

Förutom att leta efter sina familjer tar deltagarna även del av Plans arbete på plats.

– Programmen kommer att bli otroligt fina, vi är väldigt nöjda. Resorna har varit starka upplevelser för alla inblandade, både i sökandet efter våra deltagande profilers rötter och i de många möten med människor i och kring Plan internationals projekt på plats, säger Sjuans kanalchef Marit Danielsson.

El Salvador, Etiopien, Vietnam och Liberia är länderna programmet kommer att besöka.

”Spårlöst special” startar 21:00 den 6 november på Sjuan.

FAKTA

Dessa deltar i programmet

Malin Arvidsson, skådespelare.

Nebeyu Baheru, Panetoz-medlem.

Alice Svensson, artist.

George Scott, boxare.