”Är döden att tro att man inte kan ändra saker”

Emma Thompsons tips för en meningsfull existens: Motstånd och protester

1 av 2
Rädslan för kärnvapen gjorde Emma Thompson politiskt engagerad. Nu spelar hon nazistmotståndare i ”Ensam i Berlin”.
NÖJE

Emma Thompson spelar en kvinna som gör motstånd.

Det tycker hon vi alla ska ­göra.

– Det är döden att tro att man inte kan ändra saker, säger ­Emma Thompson. Man behöver mening i livet och det finns ­mening i motstånd och protest.

Hon berättar hur skräckslagen hon var för kärnvapen som 16-åring.

– Jag fick ett politiskt engagemang. Jag tog reda på vad som händer, läste på, informerade mig. Då blev jag mindre rädd, Mycket är fel i världen och man ska inte ignorera det, säger ­Emma Thompson, 57.

”Ensam i Berlin” bygger på den sanna historien om makar som placerat ut kritiska vykort mot nazistera under andra världskriget.

– Jag är fascinerad av den här perioden och har läst massvis. Hans Falladas roman är en briljant berättelse om plågor. Jag ­ville gärna göra filmen och är glad att den är på engelska trots att det fått kritik. För ämnet är allmängiltigt, ­säger Emma Thompson.

Sonen stupar

Emma Thompson och Brendan Gleeson spelar paret i ­filmen. De är förkrossade när ­deras son stupat i kriget.

– Det är fantastiskt att se de här personerna som är döda inuti få liv av det de gör, säger Emma Thompson. Det är som om en bomb exploderat inom dem. De får liv av att göra något farligt, men meningsfullt.

De håller på med protesterna så länge de kan, medvetna om att polisen och Gestapo jagar dem.

– Det handlar om att vara ­vaken, alert, engagerad, säger Emma Thompson. Många av oss tillbringar livet sovande. Man ­bara gnäller och klagar och sedan är livet över.

Ger dottern information

Du var rädd som 16-åring. Nu har du själv en dotter i den åldern.

– Att vara förälder är att ge all information som behövs så de kan klara sig. Hygien, sexuell ­hälsa, fysisk och mental hälsa, att inte vara rädd för saker, värdet av att vara olycklig ibland ... Om jag blev överkörd av en buss i morgon tror jag hon har fått tillräckligt med information, säger ­Emma Thompson.

Tidigare i år dog Alan Rickman, som Emma Thompson arbetat mycket med.

”Inspirerande”

– Alan var så inspirerande. Han dog med värdighet, förberedd, lugn och sitt vanliga vänliga och roliga jag, säger Emma Thompson. Jag har känt sex personer som dött i cancer de senaste två åren.

ARTIKELN HANDLAR OM