Micka Cains vän sköts ihjäl i skolan

Berättar nu om när hennes vän mördades under skolskjutningen i Columbine

1 av 4
NÖJE

Hon hade precis bytt om för att delta i skolidrotten när skolmassakern i Columbine highschool var ett faktum.

I ”Allt för Sverige” berättar Micka Cain nu om de hemska minnena.
– Jag kände att jag inte förtjänade att leva, säger hon i programmet.

I söndagens avsnitt av ”Allt för Sverige” återvänder Micka Cain, idag 34 år gammal, till staden där hon föddes i Colorado. I tonåren var hon en av dem som överlevde den omtalade Columbinemassakern som ägde rum 1999 på Columbine High School. Att återvända hem rör upp jobbiga minnen för henne.
– Den dagen gick jag på idrotten. Jag bytte om och gick till lektionen. Det var då Eric och Dylan kom in, mördarna, och började skjuta människor. Vi hörde folk skrika, vi såg blod och människor som kom ut från cafeterian och alla insåg att det här var på riktigt, säger hon i programmet.

Cassie var försvunnen

Hon berättar hur hon försökte ta sig tillbaka in i skolan för att hitta sina vänner.
– Ingen kunde hitta Cassie. Cassie var min bästa vän så vi väntade där hela dagen. Tillslut kom den sista skolbussen med folk och hon var inte på bussen. Då förstod vi att hon nog var borta, säger Mika och gråter.

Cassie var en av de 12 elever som sköts till döds i massakern tillsammans med en lärare. Bakom dådet låg de två sistaårseleverna Eric Harris och Dylan Klebold som efter massakern begick självmord.

Det som hände på skolan skakade Micka djupt.
– Jag gick igenom så mycket trauman. Jag kunde inte sova, jag kunde inte äta. Jag kände att jag inte förtjänade att leva, säger hon i programmet.

”Livet är dyrbart”

I programmet besöker Micka sin vän Cassies grav för att lämna blommor. Hon konstaterar också att den traumatiska händelsen givit henne ett budskap att sprida.
– Att inse att livet är dyrbart och de du älskar är dyrbara. För det verkar som att det är en bortglömd sak, säger hon.

”Allt för Sverige” sänds på söndag klockan 20:00 på SVT1.

Nöjesbladet har sökt Micka Cain.